Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Saturday, September 5, 2009

Ramadhan Yang ISTIMEWA...

Salam warahmatullah...
Salam ramadhan ke-15...


Dari Salman Al-Farisi RA, katanya; "Rasulullah saw berkata kepada kami pada akhir bulan sya'ban. Baginda bersabda;


"..... itulah bulan yang awalnya penuh rahmat, tengahnya penuh keampunan dan akhirnya adalah pembebasan dari api neraka. Siapa yang memberatkan hambanya (memerdekakan hambanya) pada bulan itu, Allah akan memerdekakannya dari api neraka. Perbanyakkanlah pada bulan itu untuk melakukan 4 hal; 2 perkara membuatkan Allah redha padamu, dan 2 yang lebihnya untuk mencapai keinginanmu. Adapun 2 yang membuatmu diredhai Allah adalah syahadah bahawa tiada Tuhan selain Allah dan kamu memohon ampun padaNya. Sedangkan 2 yang lebihnya menjamin kamu mendapatkan syurga dari Tuhanmu dan memohon perlindungan dari api neraka."


Dalam hadith yang lain pula Rasulullah saw bersabda;
"Siapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan kerana iman dan mengharapkan redha Allah, akan diampuni dosanya yang terdahulu dan kemudian."


Sabda baginda lagi;

"Setiap amal manusia itu untuknya puasa ia adalah untuk-Ku dan Aku sendiri yang akan membalasnya."
Sabdanya lagi;

"Di bulan Ramadhan, umatku telah diberi 5 hal yang tidak diberikan kepada umat yang sebelumnya; bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi daripada haruman misik, para malaikat memohon ampun untuk mereka yang berbuka puasa, juga pada bulan itu syaitan diikat, dan setiap hari Allah menghiasi syurga dan berkata: "Hamba2-Ku yang soleh hindarkan dari keburukan dan penyakit", serta Allah mengampuni mereka pada akhir malam dari bulan Ramadhan..."
Begitulah nikmatnya bulan Ramadhan, wahai teman2... jadi apa lagi yang kita tunggu? Dan nikmat Allah yang mana dapat kamu dustakan? Ayuh, ayuh menyahut panggilan keredhaan Allah!!
2 comments:

  1. jazakillah ukhti..

    saya sgt tersentuh dgn ayat (15:49)

    salam ramadhan!!! =D

    ReplyDelete
  2. sangat beruntungnya menjadi sebahagian umat Muhammad.istimewanya terlalu banyak...oh syadu

    ReplyDelete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."