Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Tuesday, April 23, 2013

Ini Kalilah!
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..
Selawat & salam ke atas junjungan mulia Muhammad sollallhu 'alaihi wasallam..


Dahulu saya adalah yang berpendapat bahawa politik itu kotor. Hingga kini, saya masih berpendapat sedemikian rupa. Bukanlah kerana praktis 'politik' itu diharamkan oleh Islam, kerana jelas Allah SWT menciptakan manusia untuk menjadi khalifah, maka politik adalah sebahagian daripada Islam.

Tetapi dek kerana kotornya sikap manusia yang mempraktikkannya, dengan fitnah dan caci maki, dengan selak aib dan penipuan, belum dikira pula dengan yang mengamalkan gengsterisme dalam berpolitik, dan sebagainya.

Kadang, yang berakhlak baik selama ini pun sama ada terpalit, atau terlarut sama. Itu membuatkan dahulu saya menjauhi politik dan tidak suka dengannya. Saya tidak mencampurinya. Kerana umur masih terlalu belia, dan dek kerana fahaman saya yang sedemikian rupa.

Hari ini masih sama fahaman itu, tinggalnya saya memilih untuk turun mencampuri urusan politik ini. Bukan untuk menyibuk, tetapi kerana akhirnya saya menyedari bahawa politik walaupun kita tidak berminat dengannya, politik sentiasa berminat dengan kita. Masa hadapan negara kita berkait dengan keadaan politik semasa. Saya mula sedar bahawa peningkatan taraf hidup, sedikit sebanyak adalah bergantung kepada keadaan politik negara, siapa yang memerintah, bagaimana pemerintahan dijalankan, dan sebagainya.

Saya melihat, sebagai anak muda, saya tidak lagi boleh sekadar hidup selesa dengan kemudaan saya. Saya terjun mencampuri urusan politik, memberikan suara dan pandangan, memerhati dan melontarkan komentar, adalah untuk mencabar diri saya sendiri dan mengutip pengalaman. Hari ini mungkin masih dikira sebagai budak mentah, tetapi saya yakin jika sedari awal saya mencampuri urusan ini, saya akan menjadi semakin matang dan berilmu akannya. Untuk berbicara, perlu baca lebih banyak buku, kena lebih rajin memerhati suasana politik antarabangsa, melihat kenyataan-kenyataan kepimpinan politik hari ini dan sebagainya. Memang renyah, tetapi kalau nak amanah, kenalah belajar bersusah payah.

Politik memang kotor hari ini dan pendapat saya itu mungkin tidak akan berubah buat beberapa masa ini. Tetapi kekotoran ini adalah liku-liku yang perlu dilalui dan ditempuhi. Guru saya sering mendidik akan 'uzlah syuuriah tammah'(pengasingan syu'ur secara total), dan itulah yang saya usahakan. Supaya politik masa hadapan nanti, untuk generasi akan datang, adalah politik yang bersih. Politik yang lebih menawarkan khidmat dan memenangkan rakyat, politik yang lebih berintergriti, bukan politik yang bermain dengan sentimen, bukan politik siapa lebih terlondeh aibnya, bukan politik ungkit jasa-jasa kemudian suruh rakyat bersyukur sahaja.

Saya mula sedar akan kepentingan hal ini ketika saya berumur 21 tahun. Saya mula melihat, kalau sebagai pemuda, saya hanya fikir fasal diri saya semata-mata, alangkah sia-sianya hidup saya.

Hari ini kita lihat, Pakatan Rakyat VS Barisan Nasional, merupakan pertembungan yang banyak melibatkan kisah-kisah silam, dan kadangkala sukar hendak berpolitik tanpa pihak sebelah sana ungkit begini dan begitu punya cerita, pihak sebelah sini ungkit begini dan begitu punya cerita dan sebagainya.

Saya sentiasa mengharapkan, mungkin, 10-20 tahun lagi, akan ada sebuah parti yang tidak membawa kisah-kisah lama, tidak pula sekadar fokus kepada satu-satu bangsa dan satu-satu agama semata-mata, dan parti ini mampu memberikan nafas baru untuk Malaysia kita.

Parti seperti itu, nak menjadikannya sebuah realiti,
perlu bermula dari hari ini.

Bukanlah saya nak buat parti sendiri. Saya tiada kredibiliti itu, dan bukannya orang yang layak.

Tetapi mungkin, anak-anak muda yang ada kesedaran macam saya, yang lebih berkemampuan, yang lebih memandang jauh ke hadapan, yang hendak merubah suasana politik Malaysia hari ini, sudah boleh merangka-rangka. Sudah boleh mula kuatkan pembacaan, dan belajar-belajar daripada parti-parti dan suasana politik Malaysia hari ini. Buat kajian, buat perbincangan bersama rakan yang sama-sama nak melihat Malaysia yang lebih indah, yang sama-sama nak berbakti dan berjuang untuk rakyat, mula dari sekarang. Mula membahagi tenaga, mula membina networking, mula pengkaderan, mula wujudkan pakar-pakar dalam bidang ekonomi dan politik, budaya dan sejarah, sains dan pendidikan, serta pelbagai lagi, untuk mempersiapkan diri dengan 'tenaga kerja' untuk parti yang lebih perkasa.

Masa itu, mungkin saya masih seorang rakyat marhaen, penulis, motivator, tetapi pada masa itu saya akan sokong parti tersebut bersungguh-sungguh, dan menggunakan segala apa yang saya ada untuk membantu menangkan parti tersebut.

Apakah akan wujud suasana sedemikian rupa?
InsyaAllah.
Tetapi kita kena berubah dan mula cakna serta peka,
jauhi permainan sentimen dan akhlak buruk pada diri,
jauhi sikap dan sifat fanatik,
mula membina peribadi yang bersih dan baik,
mula fokus melihat orang yang lebih miskin daripada kita dan bertanya kenapa mereka sedemikian rupa?
mula melihat dengan teliti orang-orang yang lebih kaya dan mewah pula hidupnya dan bertanya kenapa mereka sedemikian rupa?
mula melihat luar dari kerangka bangsa kita semata-mata dan bertanya mengapa bangsa lain begitu dan begini style mereka?
mula melihat dan mendalami makna Islam itu sebenar-benarnya, dan bertanya mengapa Allah firmankan begini dan begitu serta mengapa Rasulullah SAW hidup dan memilih, bertindak, mengarahkan, begini dan begitu?

Untuk kita ada satu kerangka fikir yang matang dan mantap.
Peribadi yang bersih dan hebat.
Minda dan jiwa yang utuh dah kuat.

Mulakan semua itu hari ini.
Bukan untuk membina parti, tetapi lebihnya adalah untuk membina masyarakat madani yang hakiki.

Anak-anak muda, rakan-rakan saya,
Inikalilah kita start.
Jangan lain lain kali.

10-20 tahun lagi insyaAllah adalah zaman kita,
dan ini merupakan sebuah seruan.

Wallahu 'alam.

----------
sumber: Hilal Asyraf Official

Notahati:
Ya Allah... berikanlah kemenangan kepada pihak yang benar-benar ingin menegakkan Islam di bumiMu ini ya Allah.. bantulah pihak yang mahu menyuburkan kembali keimanan di dalam diri rakyat jelata, membawa kami ke jalanMu. Bantulah pihak yang benar ini ya Allah... amiin ya robbal 'alamiin..


2 comments:

 1. Assalamualaikum intan,;)

  This is my personal view,hehehe. Politik itu tidak kotor. Politik sentiasa bersih tetapi manusia yg mengotorkan politik tersebut. Politik tetap politik smpai bila2 pun tetapi manusia berubah.Right?hihi. My personal comment due to i've learnt political science b4,;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wa'alaikumussalam fadhilah.. :)

   This post actually was personal view that I copied from Hilal Asyraf Official FB. :) sekadar pencerahan utk belia yg ektremis dalam menolak penglibatan, sokongan & dokongan dalam politik negara kita.

   Jangan lupa, Rasulullah saw pun berpolitik, malah dialah pemimpin yg paling ideal sekali sbg contoh spnjg zaman.

   I agreed upon your opinion Fad. Politic is just like Islam. We cannot blame the whole Islam for the wrongdoings of ummah who failed to practice the right Islam as what Rasulullah pbuh had taught us. same as we cannot assume politic as dirty just because of the people who had make mistakes & corrupted.

   Selamat mengundi fad. Temerloh kan?

   Saya dengar kedua-dua calon hebat-hebat belaka. Datuk Saifudin & Ust Nasrudin. Semoga Allah memberikan kita petunjukNya. amiin.

   :)

   Delete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."