Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Thursday, December 13, 2012

Syarat Bernikah Berwali Hakim.Bismillahirrohmanirrohiim..
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Katakanlah... kita sudah berkenan dengan seorang perempuan & telahpun menemui walinya untuk meminta persetujuan untuk menikahi anaknya itu. Namun, lamaran kita ditolak. Lalu, bolehkah kiranya kita berkahwin tanpa kehadiran ayah perempuan itu tadi & bernikah hanya dengan berwalikan hakim?

***
Jawapan:

Secara dasar, jumhur ulama' menetapkan kemestian wali daripada pihak perempuan atau wakilnya dalam akad nikah. Akad nikah yang dilangsungkan tanpa keizinan daripada wali adalah tidak sah secara syarak. Walau bagaimanapun bagi kes wali enggan bersetuju atas sesuatu pernikahan, alasan keengganan wali masih boleh disemak semula terlebih dahulu.

Jika alasan penolakan itu munasabah, misalnya wali menilai calon suami terlalu muda, tidak mampu memberi nafkah, ataupun wali mengenal pasti bahawa calon suami itu seorang pemuda yang fasiq (yakni tidak menunaikan solat & mendirikan rukun-rukun islam yang lain.), maka akad nikah tidak boleh dilangsungkan kerana dikhuatiri akan merosakkan masa depan anak gadis itu.

Namun, jika alasan penolakan itu munasabah & boleh dipertikaikan, maka wali hakim boleh melangsungkan akad nikah demi menjaga kemaslahatan anak gadis tersebut. Pihak mahkamah biasanya akan membantu dalam membuat kaji selidik ini.

Walau bagaimanapun, restu orang tua sangat besar kesannya dalam keberkatan akad nikah. Seeloknya jika ibubapa kedua belah pihak masih berkeras tidak mahu bersetuju untuk menikahkan keduanya, maka, bawalah berbincang dengan terbuka, baik-baik & berterus terang. 

Bagi pihak orang tua pula, janganlah menghalang jodoh anak dengan meletakkan syarat-syarat yang meletakkan syarat-syarat yang terlampau tinggi & menyusahkan urusan tersebut. Ingatlah bahawa jika kita memudahkan pintu halal, pintu haram akan tertutup dengan sendirinya, insyaAllah.

Begitu juga adanya nikah kontrak atau lebih dikenali sebagai nikah mutaah. Nikah mutaah adalah akad nikah yang ditetapkan tempoh perkahwinannya seperti selama setahun, satu bulan bahkan ada juga yang sekadar satu hari. Sebaik sahaja masa berlaku itu habis, maka pasangan dengan sendirinya akan berpisah tanpa talak. Bentuk pernikahan seperti ini (nikah kontrak @ nikah mutaah) menyalahi sifat akad nikah yang mengikat serangkaian hak & kewajipan untuk selama-lamanya.

Nikah mutaah pernah dihalalkan pada zaman Nabi, kemudian diharamkan & dihalalkan semula sebelum diharamkan untuk selama-lamanya. Justeru, akad nikah seumpama ini tidak dikira sebagai pernikahan yang sah. 

---------

Akhirul kalam, khas buat para remaja yang masih belajar. Mari hayati pesan Ustaz Umar; 
"Para pelajar harapan bangsa & pemimpin masa hadapan. Sepatutnya mereka memanfaatkan masa & tenaga yang ada untuk membekali diri dengan ilmu sebanyak-banyaknya. Hindari segala aktiviti yang dapat merosakkan aktiviti yang dapat merosakkan matlamat pengajian anda agar semoga tiada penyesalan pada masa hadapan nanti." 

Berkata Sufyan al-Thauri: 

"Seorang pelajar yang menikah ibarat seorang yang sedang belayar di lautan. Apabila melahirkan anak, maka pecahlah kapalnya." 
-------------------------------

Ya Allah, hiduplah kami dengan iman, mati dengan iman, dihisab di alam barzakh dengan iman & memasuki syurgaMu dengan keimanan.. Amiin ya robbal 'alamiin..

Semoga Allah ampunkan semua dosa-dosa kita, memelihara masa yang sedang dilalui & bakal dilalui, menerima semua amalan kebaikan kita & sentiasa merahmati & meredhai hidup & mati kita, insyaAllah..


Allahua'lam.

----------------

*Rujukan :
- Ustaz Umar Muhammad Noor
- Ustazah Fadilah

------------


1 comment:

  1. salam..kalau perempuan tu dah terlanjur dan mengandung tapi walinya enggan mewalikannya,boleh ke guna wali hakim?

    ReplyDelete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."