Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Tuesday, January 4, 2011

Catatan Selepas Cuti. :D
Bismillahirrohmanirrohim...

"Ya Allah, sesungguhnya tidak ada yang mudah melainkan apa yang telah Kau jadikan ianya mudah. Dan Kau menghapuskan duka cita dengan mudah jika Engkau mengkehendaki.."

Sebetulnya semacam tak percaya sudah lebih sebulan PP diabaikan. :D Haish.. bersawang dah halaman ni.. sementelah laptop kesayangan rosak + demam selsema yang berbalik-balik, perancanganku buat masa itu nampaknya berlainan benar dengan kehendakNya. :)

it's okay.. He is the best planner yet the best determinant. Aku selalu ingatkan diri bahawa ketentuanNya adalah yang terbaik, maka berusahalah untuk berlapang dada dgn setiap ketentuanNya itu. insyaAllah. :)

Menyelusuri denai waktu yang semakin merimbun meninggalkan jejak-jejak kaki nan lalu. Bermuhasabah makna doa akhir tahun & awal tahun yang dibacakan usai solat maghrib awal muharam yang lalu, menimbulkan pelbagai rasa yang menusuk-nusuk ke lubuk hati. 

Begitu banyak dosa yang ditimbun, pasti begitu banyak jualah dosa yang belum terampun. Bahkan melewati untaian tahun baru, semakin menggununglah dosa-dosa yang telah membusuk itu. Astaghfirullah hal adzhim..

Namun begitu, hendak tidak hendak, rela atau tidak, masa akan terus berlari tanpa menunggu sesiapa. Melainkan ia berhenti hanya jika Allah berkehendak sedemikian.

Masa cuti yang sebulan itu... alhamdulillah, begitu bermakna buat diri ini dengan kehendak Allah. Waktu itulah jemputan walimah berderet-deret menunggu turn untuk menambah 'kilogram'-ku.. :) 

Namun, waktu itu jugalah adalah kesempatan terbaik untuk melihat pelbagai jenis tabiat, akhlak, tingkah laku, tutur kata dan body language yang ada kalanya tidak pernah ku temui di dalam kampus Minden ini; sekaligus menjadi teladan & sempadan buat diri ini dalam meneruskan musafir ini..

Begitu pun... dalam masa sebulan itu jugalah aku mengetahui betapa indahnya ukhuwah sesama ahli keluarga. :) melihat kerenah ayah, ibu, adik-adik. Juga abang2 serta kakak2 ipar yang memang comel & mencuit hati. Memang rasa sekejap benar waktu 4 minggu itu. Sampaikan rasa sangat sedih jugalah kami kala mahu berpisah tempohari. huhu. :D

Ada pun begitu... masih ada misi yang perlu diselesaikan. Masih banyak tugas yang perlu digalas. Masih banyak tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. Biarpun hujungnya nanti tidaklah begitu sempurna sebagaimana yang diharap-harapkan, harus diingatkan bahawa diri ini hanyalah insan biasa yang terlalu banyak kekurangannya. Sentiasalah berusaha, berdoa & bertawakal kepada Allah supaya jalan-jalan yang dilalui itu dipermudahkan olehNya..

Teringat kata-kata seorang adik manis lewat musim peperiksaan yang lepas;

"Yang dilihat & diukurNya bukanlah sejauh mana hasilmu, tapi yang diharap tawakal, percaya nan jitu, pergantunganmu padaNya. Tapi tak bermakna tak perlu berusaha. Usahalah sedayamu, tapi jangan sesekali beraqidah bahawa banyak usahamu itulah penentu kejayaanmu. 

Sesungguhnya, Allah itulah sebaik-baik tempat bergantung harap & sebaik2 penolong, maka bertawakallah padaNya. Kejayaan itu adalah hak milik Allah yang diberikan kepada hamba2Nya yang terpilih..."

Sampai di sini dahulu kali ini... mudah2an akan bertemu lagi, insyaAllah. :)

4 comments:

  1. rindu mahu membaca coretan kamu wahai akak...

    ReplyDelete
  2. dik,

    diri ini juga rindu untuk menukil pelbagai rasa di sini, tapi masih byk tanggungjwb lain yg harus diaulakan.

    insyaAllah, mudh2an akn tiba kesempatan lagi.. :)

    ReplyDelete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."