Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Friday, February 5, 2010

AMANAH dari AllahBismillahirahmanirrahim..
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..


Allah SWT berfirman:


Ertinya;
"Sesungguhnya telah Kami berikan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung. Lalu, mereka enggan memikulnya dan takut menerimanya. Kemudian, amanah itu dipikul oleh manusia..."
[Al Ahzab: 72)


Al-Hasan telah berkata;
"Allah menawarkan amanat kepada langit, bumi dan gunung seraya berkata, "Jika kau laksanakan dengan baik dapat pahala, jika tidak maka akan diseksa.", lalu mereka berkata, "Kami tidak sanggup." Al Qoffal dan lainnya berkata, "Penawaran dalam ayat tersebut adalah sesuatu yang indah. Di mana langit, bumi dan gunung, meskipun besar tidak sanggup menerima amanat itu. Namun, manusia menyanggupinya."


"...Sesungguhnya dia (manusia) itu zalim dan bodoh..." [Al Ahzab:72)

Ibnu Abbas berkata, amanat itu ditawarkan kepada Adam. Dikatakan kepadanya, Jika kau taat diampuni. Jika kau derhaka kau akan diseksa." Adam menjawab, "Aku menerimanya." Namun, dalam jarak kira-kira Asar hingga malam hari itu juga, Adam telah melanggar amanah tersebut. Adam telah memakan khuldi sedangkan Allah melarangnya daripada makan buah itu.

Pengertian amanah yang dimaksudkan dalam surah tersebut [Al Ahzab: 72] adalah menurut perintah taat yang mempunyai akibat pahala dan dosa (seksa). Namun, menurut al-Qurthubi diertikan sebagai agama. Sedang Ibnu Mas'ud membatasinya kepada soal harta. Malah kata Abu Darda' mandi wajib juga termasuk dalam amanah.

Kata Ibnu Umar; awal mula bagi kejadian manusia ialah Allah swt menjadikan kemaluannya terlebih dahulu dan itu merupakan amanah yang cukup besar dan mesti digunakan secara benar. Jika engkau menjaganya, nescaya ia akan menjagamu. Bahkan kemaluan, telinga, mata, perut, tangan dan kaki semuanya adalah amanah. Tidak beriman bagi orang yang tiada ber-amanah.

Amanah merupakan manifestasi dari iman. Siapa yang menjaga amanat Allah, tentu Allah akan menjaga keimanannya.

Rasulullah saw bersabda;

"Tidak akan beriman bagi orang yang ber-amanah dan tidak ada agama bagi orang yang tiada janji baginya."

Rasulullah saw brsabda;
"Mukmin itu adalah setiap orang yang tidak akan mengkhianati dan mendustai.."

Dan Rasulullah saw telah bersabda lagi;
"Umatku sentiasa baik selama tidak menjual amanah dan menggadaikan kejujuran."

Rasulullah saw ada bersabda;
"Sampaikan amanat pada orang yang mempercayaimu dan jangan mengkhianati orang yang mengkhianatimu."

Menjaga amanah adalah sifat para malaikat, nabi dan rasul serta orang muttaqin.

Allah swt berfirman;


Ertinya:
"Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat." [An Nisa: 58]

Kembalilah beriman kepada Allah dan bersungguh-sungguh menjaga amanah yang diberikan Allah kepada kita semua, kita adalah umat Muhammad SAW, umat terbaik dari kalangan manusia sebagaimana firman Allah SWT;

Ertinya:
"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman)." [Ali Imran: 110]

Sempena tarikh kelahiran Rasulullah SAW yang bakal datang, marilah bersama-sama kita meningkatkan keimanan kita kepada Allah dan menjadi umat kebanggaan Rasulullah SAW. Demi menunaikan sebuah janji, janji kepada sang kekasih yang sentiasa dirindui...

Wallu 'alam..


*sumber: Mukasyafah Al-Qulub, tulisan Imam Al Ghazali.

4 comments:

 1. assalamualaikum...
  semoga kita tergolong di dalam hamba-hamba Allah yg menjaga amanah sebaiknya... insyaAllah... =)

  ReplyDelete
 2. waalaikumussalam..

  insyaAllah.. semoga kita tergolong dlm golongan yang selamat dlm prjalanan ini..

  mudah2an Allah permudahkan segalanya buat kita.. amin.

  ReplyDelete
 3. Rasulullah saw bersabda;
  "Tidak akan beriman bagi orang yang ber-amanah dan tidak ada agama bagi orang yang tiada janji baginya."

  cuba baca hadis ne..ayatnya mcm x kena..."tidak akan beriman bagi orang yang ber-amanah"

  atau mgkn saya xfhm maksudnya......

  ReplyDelete
 4. Salam Alaik..

  Alhamdulilah atas perkongsian ini..bersama-sama lah kita menjaga amanah yang diberikan.

  Semoga dapat menyedarkan hati-hati yang lalai dan terleka sebentar.Amin..

  ReplyDelete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."