Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Saturday, January 30, 2010

Karakter Wanita ISLAM


Salam warahmatullah,

Maaf, terasa lama tak menukil di sini. Kesibukan dengan jadual kuliah membataskan hasrat untuk terus menulis, padahal banyak yang mahu dikongsikan. Akhirnya, idea tersebut hilang begitu saja...

Entri kali ini khas buat sahabiah2 yang dikasihi. Terdapat 10 karakter utama wanita Islam. Karakter ini merupakan hiasan utama terbentuknya masyarakat islam dan tertegaknya sistem islam di muka bumi serta menjadi tiang penyangga peradaban dunia. 10 karakter itu adalah;

1) Salimul Aqidah, Bersih Aqidahnya dari sesuatu hal yang mendekatkan dan menjerumuskan dirinya dari lubang syirik.

2) Sahihul Ibadah, Benar Ibadahnya menurut Al-Quran dan As-Sunnah serta terhindar dari segala bid'ah yang dapat menyesatkannya.

3) Matinul Khuluq, Mulia Akhlaknya sehingga dapat menunjukkan sebuah keperibadian yang menawan dan dapat menyakinkan semua orang bahawa Islam adalah rahmat bagi seluruh alam (Rahmatun Lil-Alamin).

4) Qawiyul Jismi, Kuat Fizikalnya sehingga dapat mengatur segala kepentingan bagi jasmaninya yang merupakan amanah/anugerah dari Allah SWT.

5) Musaqatul Fikri, Luas Wawasan berfikirnya sehingga dia mampu menerima pelbagai informasi serta perkembangan yang terjadi di sekitarnya.

6) Qadirun 'alal Kasbi, Mampu Berusaha sehingga menjadikannya seorang yang berjiwa mandiri dan tidak mahu bergantung kepada orang lain dalam memenuhi segala keperluan hidupnya.

7) Muhajidun linafsihi, Bersungguh-sungguh dalam jiwanya sehingga menjadikannya seorang yang dapat meningkatkan setiap kesempatan ataupun kejadian hingga menimbulkan kebaikan pada dirinya ataupun orang lain.

8) Harisun 'ala waqtihi, Kecekapan dalam memanfaatkan waktunya sehingga menjadikannya seorang yang pantang membuang waktu untuk melakukan kebaikan, walau sedetik pun. kerana waktu yang kita lalui sepanjang hidup ini akan dipertanggungjawabkan di hadapan Allah kelak.

9) Munazham Fi Syu'unihi, Teratur dalam urusannya hingga menjadikan kehidupannya sempurna dalam segala hal yang menjadi tanggungjawab dan amanahnya. Dapat menyelesaikan semua masalahnya dengan cara yang baik.

10) Nafi'un Li Gharihi, Bermanfaat bagi orang lain, sehingga menjadikannya seorang yang bermanfaat dan diperlukan. Kewujudannya akan menjadi kebahagiaan bagi orang lain dan ketiadaannya akan menjadikan kerinduan pada orang lain.

Mudah-mudahan dengan 10 karakter yang dikemukakan di atas menjadikan kita lebih bermotivasi diri untuk dapat merealisasikannya dalam kehidupan kita. Amin.
5 comments:

 1. salam warahmatullah.

  wahh hebatlah safi dijemput jadi penulis ek sekarang..wahh wahh.hehehe takpa pelan2,umi tahu safi boleh bahagikan masa.

  :)

  ReplyDelete
 2. wasalam warahmatullah..

  eh.. umi lagi hebat.. ada 3 blog sendiri.. :)

  InsyaAllah umi, ana akan buat yg trmampu. tulah, wanita islam mesti pandai bahagikan masanya dengan baik..

  ReplyDelete
 3. salam..kak..

  syukran atas perkongsian..

  mudah2an kita dapat perbaiki diri kearah ciri2 tersebut..

  may Allah bless you..

  ReplyDelete
 4. wasalam, nisa..

  insyaAllah, mudah2an dipermudahkan Allah..

  May God bless you too.. :)

  ReplyDelete
 5. minta izin untuk memetik ciri-ciri wanita Islam dlm post ini.

  syukran

  ReplyDelete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."