Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Saturday, January 21, 2012

Nasihat Syeikh Mustafa Masyur & Syed Qutb.Bismillahirrohmanirrohim..
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Apa khabar iman hari ini? Apakah hari ini juga dibiarkan berlalu tanpa memikirkan sedikit pun tentang Allah, Rasul & Islam..?

InsyaAllah saya ingin kongsikan beberapa potong nasihat daripada 2 orang tokoh Islam yang mahsyur pada abad ke-20, iaitu: Syeikh Mustafa Masyur & Syed Qutb.

Mudah-mudahan besar manfaatnya & dapat mengetuk diri ini bagi menyedarkan diri daripada lena panjang selama ini..

1) Syeikh Mustafa Masyur

"Hidup yang sebenarnya ialah hidupnya hati dengan iman. Berapa ramai orang yang nampak pada zahirnya hidup, hakikatnya mati. Dan berapa ramai pula orang yang zahirnya mati, akan tetapi mereka pada hakikatnya masih hidup."

"Hendaklah kita mengorbankan segala apa yang kita miliki samada ia berbentuk kekuatan atau qudrat, mahupun dalam bentuk nikmat yang Allah berikan kepada kita seperti waktu, fikiran, kesihatan, harta & jiwa, bahkan segala-galanya."

"Iman akan melahirkan dalam hati kita segala perasaan & pengertian ketinggian ('izzah) keketuaan & kepimpinan terhadap manusia yang sedang lena dilanda arus kezaliman, kekufuran & kekusutan. Tidak dapat tidak kita mesti merasakan akan nikmat Kubra (nikmat besar) yang dikurniakan kepada kita oleh Allah. Nikmat ini ialah nikmat Islam sebagai satu cara hidup yang benar & diterima oleh Allah."

"Kami mahukan kamu (pemuda-pemuda) sebagai rijal aqidah, bukan rijal kalam (percakapan) atau jidal (pertengkaran). Rijal-rijal jihad dengan harta & nyawa bukan jihad di atas lembaran-lembaran buku sahaja atau kamu setakat mengajarkan apa yang kamu pelajari sahaja atau kamu menghukum orang-orang yang selain dari kamu sebagai fasik, kufur atau syirik. Kami mahukan kamu menjadi para du'at bukannya sebagai penghukum. Kami mahukan kamu sebagai orang-orang yang sentiasa beramal dengan penuh keikhlasan yang sanggup berkorban & sentiasa tabah & tetap hati."

"Ketahuilah bahawa sesungguhnya, kita ini hanya akan bernilai bila mana kita bangkit beramal untuk dakwah ini. & tanpanya (dakwah itu) maka, tidak akan bernilai langsunglah kita."


**********************************************************************************


2) As-syahid Syed Qutb


"Al-Quran datang untuk mendidik ummah, membentuk masyarakat & menegakkan nizham (peraturan hidup)."

"Ayat-ayat Al-Quran di zaman Mekah itu menyelesaikan suatu persoalan besar, suatu persoalan utama & penting, suatu persoalan asas bagi agama yang baru muncul iaitu; persoalan AQIDAH, yang diterapkan di atas tapaknya yang terpenting, KETUHANAN (Uluhiyyah) & pengabdian ('UBUDIYAH) serta pertalian antara keduanya."

"Ummat ini sangat memerlukan kepada seseorang yang mampu memulihkan keyakinan terhadap agama Islam yang mereka anuti tanpa mengetahui nilai, hakikat & cita-citanya & mereka lebih menempatkannya sebagai agama warisan belaka."

"Ummat Islam wajib mengambil alih teraju kepimpinan dunia. Jika tidak malapetaka akan segera menimpa, tidak hanya atas masyarakat bukan Islam bahkan ke atas ummat Islam sendiri."

'Materialisme merupakan ciri utama kejahiliyyahan. Ia tidak terbatas kepada zaman tertentu, kerana kejahiliyyahan ini adalah watak tersendiri yang selalu menyelinap dalam jiwa & pemikiran. Jahiliyyah adalah watak yang terwujud nyata. Manakala, nilai-nilai dasar kemanusiaan telah dihancurkan & digantikan dengan kecenderungan hawa nafsu."

"Risalah Islam mengajak semua orang untuk tunduk kepada Allah swt, taat kepada Rasulullah saw & yakin akan hari akhirat. Sasarannya ialah mengeluarkan manusia dari kegelapan kepada cahaya, dari perhambaan sesama manusia menuju penyembahan & penyerahan seluruh jiwa raga kepada Allah swt, dari kesempitan dunia ke alam yang lurus & dari penindasan agama-agama menuju keadilan yang Islami."

"Agaknya zaman sekarang merupakan zaman peralhian kedua, dari dunia jahiliyyah ke dunia Islam kembali. Syaratnya ialah adanya ketulusan hati, semangat juang & ketekunan ummat Islam menjalankan seluruh ajarannya."


Sama-samalah kita renungkan, insyaAllah.

Allahu'alam..


1 comment:

  1. orang-orang yang hebat, dari pesanan mereka saja boleh rasakan betapa mereka mengambil berat akan agama mulia ni.

    kalau saja perpecahan mampu kita atasi, pasti umat yang kuat akan kembali wujud.

    ReplyDelete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."