Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Sunday, October 6, 2013

Menerima Calon Pasangan Yang Tidak Dikenali.


"Dan di antara tanda-tanda (kebesaranNya) ialah Dia Menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung & merasa tenteram kepadanya, dan Dia Menjadikan di antaramu rasa kasih & sayang. Sungguh, pada demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir." [surah ar-Rum (30) : ayat 21]

***


Bismillah..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Selawat & salam buat junjungan Nabi Muhammad sollallahu 'alaihi wasallam..


Semua orang yang normal rasanya tidak terkecuali menginginkan kehidupan berumah tangga yang bahagia, bernikah dengan lelaki pilihan yang dipilih kerana Allah. Suami itu mencintai kita dengan bersungguh-sungguh kerana Allah ta'ala. Begitu juga dengan kita pun, mencintainya kerana mengharapkan redha Allah semata-mata & kita mengharapkan hubungan cinta ini berkekalan sampai ke syurga sana.

Ramai juga di antara kenalan, mahupun sahabat sejemaah yang bila ditanya siapakah bakal suaminya, menjawab dia tidak mengenalinya tetapi menerima pinangan itu atas dasar tawakal kepada Allah SWT atas persetujuan walinya.

Allahuakbar. Bertuahnya bagi wanita yang Allah beri ketetapan hati untuk menerima bakal pasangan sekalipun mereka saling tidak mengenali.

Begitupun, tidak terkecuali... ada yang masih lagi keraguan biarpun janji sudah pun diserahkan. Dalam rasa tawakal kepada Allah, masih berbelah bagi juga jauh di sudut hati.

Sering tertanya diri..

Betulkah aku hendak nikah dengan dia?
Betulkah dialah bakal suami aku? 
....Manusia yang kelak aku wajib taat setelah Allah & Rasul?

Adakalanya soalan-soalan ini muncul bertalu-talu di dalam hati.
Namun, segera ditangkis dengan istighfar & doa.

"Saya solat istikharah sudah banyak kali... tetapi sekalipun tak pernah mendapat apa-apa tanda yang mampu menyakinkan saya bahawa dia itu jodoh saya yang terbaik. Sedangkan pinangan itu sudah pun wali saya terima..."


Ada juga terjadi situasi sebegini dalam kalangan muslimah di luar sana. Biarpun wajah nampak tenang & terus dimaniskan tatkala berdepan dengan insani. Ketahuilah bahawa di dalam lubuk hatinya masih tersimpan rasa yang bercampur baur, namun kegelisahan ini dipujuk dengan keyakinan, tawakal & doa yang tidak putus-putus ke hadrat Allah SWT.


Persoalan adakah kita telah membuat pilihan yang benar tatkala menerima calon atau bakal pasangan yang kita belum kenali sepenuhnya pasti tidak akan pernah terlepas dari fikiran. Biarpun sejenak hati rasa tenang & nekad setelah mengadu harap kepada Allah dari sujud ke sujud, namun syaitan pasti akan terus membisikkan kata-kata hasutan untuk membuahkan keraguan di dalam hati hambaNya yang memasang niat mahu bernikah demi mencari redha Allah.

Semua perempuan, hatta dia muslimah mahupun bukan... semuanya menginginkan suami yang mampu menjadi pelindung, pembimbing, seseorang yang mampu dipercayai & mencintai diri kita seadanya. Namun, tidak semua perempuan memilih jalan syubhah yakni berusaha mengenali bakal pasangannya dengan cara bercinta & berhubungan secara rapat sebelum bernikah/berkahwin.

Ramai di antara muslimah yang limited & special edition masih menolak 'couple' sebelum nikah. Ya... memangnya tiada pacaran sebelum bernikah di dalam Islam. Ianya tiada dalam ajaran Rasulullah SAW. Makanya, sesi taaruf ini diteruskan melalui pertunangan.

Walaupun begitu... ada juga yang masih tidak bertaaruf dengan tunangannya secara direct sepanjang tempoh bertunang ini kerana masing-masing teguh pada prinsip mahu menghadkan komunikasi antara mereka bagi menjaga hati selagi belum akad nikah. Alhamdulillah. Tahniah.

Hal ini berkait rapat dengan prinsip yang dipegang, yakni terpulang kepada individu itu sendiri. Jika sesi bertunangnya pendek ataupun hari bahagia semakin menghampir, tentunya banyak yang perlu dibincangkan sementelah hari penyatuan bakal tiba. Berpeganglah pada fatwa hati masing-masing. Sekiranya hati sudah rasa tidak senang jika selalu benar berhubung... ataupun kerap benar terbabas berbicara mula keluar topik & bukan lagi atas urusan yang syari'e... sebaiknya limitkanlah. Sekiranya signal hati masih hijau lantaran masing-masing bercakap atas dasar urusan, menjauhi dari berkata yang lagho, tidak bergurau secara berlebihan tanpa keperluan, insyaAllah, Allah pasti akan menjaga kalian.


Sesungguhnya hati yang beriman itu sangat sensitif terhadap dosa. Makanya, tentunya ia tidak akan senang melakukan perkara-perkara yang boleh membuatkan Allah murka. Sebagaimana niat kita hendak bernikah adalah kerana Allah... maka usahakanlah untuk melalui proses itu juga dengan cara-cara yang membuatkan Allah terus meredhai kita. insyaAllah, akan ada keberkatannya hatta selepas meniti titian rumah tangga.***


Kita tidak kenal siapa bakal suami kita. Hendak mengintipnya terasa keterlaluan. Hanya berpandu pada sekilas pandang kala berdepan yang mana kita rasa belum cukup meyakinkan.

Kita rasa sangat takut jika kita tersalah pilih.. macam-macam hal bermain di dalam fikiran.. bagaimana sebenarnya akhlak dia, ibadah dia ketika hanya berdua-duaan dengan Allah, apakah sama seperti yang kelihatan semasa dia bermusafir berdua wali kita, atau semasa dia datang berkunjung ke rumah, atau semasa kita menziarahi rumahnya. Adakah akhlak yang baik itu jugalah yang dipamer semasa dia dengan sahabat-sahabatnya, saudara-maranya, majikannya, rakan sekerjanya...? kita benar-benar takut & merisaukan hal itu.

Siapa dia ketika berseorangan dengan Tuhan? Bagaimana akhlaknya sewaktu bersama teman-temanan? Adakah sama seperti dia berdepan dengan kita sewaktu menziarahi wali di kala menitip lamaran atau bagaimana sebenarnya dia ini...? Kita terus tertanya-tanya sampaikan kita gusar, risau, bimbang, takut, sedih... takut tersalah pilih.


Namun... pernahkah kita terfikir... kala kita kegusaran tentang perihal dia.. tentang abilitinya dalam menjadi pemimpin keluarga.. mungkin dalam masa yang sama dia juga gusar memikirkan yang sama tentang kita. Mampukah kita ini menjadi isteri/bakal isterinya yang solehah... menjadi ibu/bakal ibu yang solehah kepada mujahid, mujahidah yang dilahirkan/bakal dilahirkan..?Allah...
Sesungguhnya manusia itu sifatnya memang suka berkeluh kesah, sering risau kan..? sama seperti yang Allah firmankan di dalam ayat-ayat cintaNya.
Astaghfirullah.
Moga Allah mengampuni kita yang terlalu memikirkan makhluk melebihi mengingatiNya.

***


Muslimah yang disayangi kerana Allah..

Untaian kata-kata ini dititipkan untuk renungan kita bersama..

Engkau mungkin akan berkahwin dengan lelaki yang sangat keji, sebagaimana Asiyah berkahwin dengan Firaun tetapi itu tidak sedikit pun mengubahnya & keimanannya kepada Allah. 

Engkau mungkin akan berkahwin dengan lelaki yang sangat soleh sebagaimana Nabi-nabi Allah namun itu tidak mampu menyelamatkanmu dari seksaan & kemurkaan Allah seperti isteri Nabi Lut AS. 

Engkau juga mungkin tidak berkahwin dengan mana-mana lelaki pun sepanjang kehidupanmu sebagaimana Maryam AS, namun Allah telah mengangkat darjatnya melebihi mana-mana wanita di dalam dunia ini & menghuni syurgaNya yang abadi. 
Muslimah.. Ketahuilah keutamaanmu. Mengapa terus membiarkan diri terus memikirkan siapa dia yang engkau kahwini @ bakal kahwini hinggakan engkau terlupa untuk bermuhasabah merenung diri;  
"Siapakah aku di hadapan Allah...? Adakah Allah sedang meredhaiku?"

Saudari-saudariku yang dicintai kerana Allah...
Sedarilah.. hakikatnya jika Allah mengurniakan kita lelaki yang sangat soleh sekalipun sebagai pasangan hidup, tetap kita tidak mampu menjejaki syurga Allah jika di hati kita tiada sebenar taqwa kepadaNya.


Bagaimana kita dengan Allah... siapa kita di sisi Allah... Mana Allah di dlm hati kita... Banyak mana usaha kita mempersiapkan bekal akhirat kita.. itu yang lebih penting sebenarnya yang patut lebih kita risaukan setiap saat sebenarnya... kerana seorang wanita yang solehah itu... insyaAllah akan masuk ke syurga Allah jika suaminya & Allah meredhaiNya biarpun tanpa suaminya bersama.. Namun, seorang lelaki yang bergelar suami tidak akan semudah itu berlepas diri kerana dia akan dipertanggungjawabkan atas ahli-ahlinya iaitu isteri & anak-anaknya.

Meletakkan harapan & impian yang tinggi kepada pasangan @ bakal pasangan adalah fitrah... semua orang berhak berharap & berdoa untuk hal yang terbaik... tetapi jangan sampai melebihi harapan & impian kita kepada Allah kan para akhowat..? sandaran kita sepatutnya tentunya kepada lebih kukuh, iaitu Allah.

.... Kerana bila Allah Menguji, kiranya dia bukan seperti yang kita harapkan, kita masih mampu berbahagia, kerana kita tahu... itulah yang terbaik daripada sisiNya..***


Allah yang izinkan lelaki itu datang, meminang, menjadi tunang & insyaAllah menjadi suami @ bakal suami kita. Allah yang izinkan dia hadir ke dalam hidup kita... subhanallah, bukankah hal ini sudah cukup untuk membuatkan hati kita tenang?

Allah memasukkan kita ke dalam fasa ini, agar kita lebih merenungi diri, agar kita bermuhasabah..

Subhanallah.. besarnya sebuah hikmah..


"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang dapat engkau dustakan?" [surah ar-Rahman (55)]


Maka, mari kita sama-sama memandang pemberian Allah ini sebagai nikmat kerana menjadikan kegusaran & kerisauan ini sebagai jalan untuk diri menambahdekatkan diri kita yang hina ini kepada Allah SWT khususnya.

Hakikatnya... sepanjang proses kita berperang dengan kegusaran hati & perasaan ini... kita sendiri boleh rasa... hubungan dengan Dia bertambah dekat, begitu juga dengan ahli keluarga, nampaknya bertambah rapat.... samada kita perasan ataupun tidak... Alhamdulillah.

Akhowat... dalam hal yang sulit & melebihi batasan kemampuan kita yang sebegini, adalah sebaiknya kita serahkan & tawakal kepada Allah. Pergantungan kita kepadaNya dibuktikan melalui pembaikan ibadah kita kepada Allah... bagaimana kesungguhan kita untuk mengharapkan pertolongan Allah dalam setiap urusan kita.

Memang kebiasaannya akan ada salah faham, salah sangka, misscommunication semasa dalam tempoh ta'aruf, tambahan pula jika kadangkala ada campur tangan pihak lain... walau apapun, berbaliklah semula kepada bagaimana tawakalnya kita semasa menerimanya pada jawapan istikharah.

Jaga niat kita. Lillahi ta'ala...


Bukankah... Kita telah istikharah...Kita telah istisyarah.... juga telah berusaha menyelidik akhlaknya setakat yang kita mampu...?

Maka, kembalikanlah segalanya semula kepada Allah.. 


Jika engkau bercinta dengannya berpuluhan tahun, ataupun engkau bersamanya 24 jam seumur masa... apakah engkau menjamin engkau akan benar-benar mengenali siapa dirinya? 

.... jika tanpa keizinan Allah?"Ya Allah... rezekikanlah aku suami yang soleh, lemah lembut & penyantun. Dia mencintaiku dengan bersungguh-sungguh keranaMu ya Allah & aku juga mencintainya dengan bersungguh-sungguh demi mengharap redhaMu. & jadikanlah cinta & kebahagiaan ini berkekalan sehingga ke syurgaMu. Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik Pemberi Warisan."

***

Kita belum lagi benar-benar mengenali dia..
tetapi Allah kenal...

Dia juga belum lagi benar-benar mengenali siapa kita..
tetapi Allah kenal..

:')

Maka, mengapa tidak kita sama-sama merapati Dia yang lebih Mengetahui segala-galanya itu...?

Subhanallah..

"Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." [Surah At-Thalaq: 2-3]


Innalillahi wa inna ilaihi roji'un..

Sesungguhnya kami ini milik Allah & kepadaNya-lah kami akan dikembalikan..

Wallahu 'alam..
-----------

p/s: saya menulis ini sekadar dari pandangan peribadi saya yang hina & dhoif ini sebagai peringatan & nasihat buat diri sendiri terutamanya.. moga menjadi asbab kepada kebaikan... mohon maaf andai tersilap kata... moga Allah ampunkan dosa-dosa penulis blog ini. Amiin.
p/s 2: Andai sudi, jemputlah saya juga ke walimah kalian... :)


Notahati:

1) Sejuk hati tengok gambar-gambar walimah sahabat-sahabiah sepanjang ketiadaan. Nampaknya tema warna peach & gold popular tahun ini... :)

2) Bercinta selepas nikah itu memang wujud... & telah pun dibuktikan oleh mereka yang soleh & solehah itu ya Allah.. subhanallah... :')
3) Nikah itu insyaAllah... tetapi mati itu pasti.. Sungguh, semua ini hanyalah untuk Allah Ta'ala.. 

Moga Allah memelihara kita daripada tergelincir dari landasan rahmat & keberkatanNya.. amiin. :)

8 comments:

 1. Assalamualaikum..
  Saya nak minta izin saudari untuk saya share di fb :)

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum...
  Saya nak minta izin saudari untuk saya share di fb, jika saudari tidak mengizinkan saya akan delete...terima kasih nadia_riq@rocketmail.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wa'alaikumussalam... dipersilakan jika bermanfaat.. insyaAllah.

   Mohon jasa baik untuk menyertakan link asal di hujung perkongsian saudari itu bagi memudahkan rujukan lanjut insyaAllah.

   cthnya:

   sumber asal : http://syauqahwardah1209.blogspot.com/2013/10/menerima-calon-pasangan-yang-tidak.html

   jazakillah khairan.

   Delete
 3. Replies
  1. la syukran... syukran ilallah.. :')

   semoga bermanfaat. terima ksih sudi singgah & baca..

   Delete
 4. Assalammualaikum akak, baru2 ni saya didatangi mimpi, dalam mimpi ini, saya menerima lamaran seorang jejaka yang saya langsung tak kenal dan tak pernah jumpa, dan pada hari nikah saya dapat lihat wajahnya yang jelas. Hanya wajah si jejaka itu yang jelas di dalam mimpi dan sehingga sekarang saya masih ingat wajahnya. Saya nak tahu pandangan akak mengenai perkara ini, adakah saya patut terima mimpi ini sebagai petunjuk dari Allah swt ataupun lupakan sahaja. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wa'alaikumussalam..

   Maaf.. akk kurang pasti samada adik mimpi setelah istikharah atau tidak.

   Cumanya... adik langsung tak kenal, adik langsung tak pernah jumpa... lalu bagaimana adik mahu menerima calon di dalam mimpi itu sebagai petunjuk drp Allah?

   :)

   Wallahu 'alam.

   Delete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."