Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Wednesday, September 3, 2014

Indahnya Cinta Setelah Nikah.Dan dirimu..
...Adalah salah satu kasih sayangnya Allah untukku.

***

Bismillah.
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi maha Penyayang.
Selawat serta salam buat Nabi junjungan, Muhammad sollallahu ‘alaihi wa sallam.

Alhamdulillah. September datang lagi. :)

Syukur...
Allah izinkan melalui Ramadan, Syawal & insyaAllah, hari lahir tahun ini sebagai seorang isteri. 

Pejam celik, pejam celik.. 3 bulan sudah..

***


Hidup Sebagai Seorang Isteri

Masih bertatih menyesuaikan diri dengan fasa baru sebagai seorang isteri. Segala apa yang didengar, dibaca selama ini akhirnya dirasai sendiri. Syukur Allah rezekikan seorang lelaki yang lebih baik daripada apa yang tidak putus-putus didoakan selama ini. Bahkan setelah bertemu dengan empunya diri, saya masih mengalunkan doa yang sama setiap kali usai solat. 

“Allahumma sarkhirli zaujan solihan, yakhtibuni, wa yatazwwajubi, wayakunu sahibanli, fi dunya wal jannah.”

“Ya Allah, berikanlah aku seorang suami yang soleh, dia meminang & dia menikahiku, menjadi sahabatku di dunia & di syurgaMu.”

Bertemu dengannya menyedarkan saya tentang banyak yang saya tidak perasan sebelum ini.  Sejak berada disampingnya barulah saya mengerti betapa banyaknya kekurangan diri ini.

Beberapa bulan sebelum bernikah, saya rasa sangat takut untuk menempuhi alam pernikahan. Bahkan melalui fasa-fasa yang menakutkan menjelang hari-hari pernikahan. Banyak sungguh sangkaan-sangkaan buruk mengenai perkahwinan yang bakal ditempuh. Meragui abiliti dia sebagai suami, meragui diri sendiri sebagai isteri. Mampukah kami jadi pasangan yang baik. Risau & takut sehinggakan sampai berhari-hari mimpi ngeri, murung & menangis sendirian. Allah sahajalah yang tahu ‘wedding blues’ yang saya hadapi.

Saya bertambah murung apabila mendengar kawan-kawan yang bakal berkahwin sekitar tarikh yang sama, lain reaksi daripada saya. Teruja, tidak sabar, angau, gembira. Sedangkan saya asyik mengelak untuk berfikir tentang hari itu & fasa setelah itu. Saya lebih menyibukkan diri dengan assignments, presentations, exams, tests di hujung-hujung Pengajian. Meminta kekuatan daripada nasihat kawan-kawan rapat, & pendengar terbaik saya iaitu; ibu.

Hinggalah sebulan sebelum nikah. Saya bermimpikan suami yang merupakan tunang saya waktu itu. Itulah kali pertama saya betul-betul nampak wajahnya. Sepanjang hampir 2 tahun pertunangan, saya tidak pernah mimpikan dia, walau setelah solat-solat istikharah pun.

“Inilah suami saya.”

Setelah itu, saya redha sepenuhnya dengan ketentuan Allah.

Momen paling kelakar waktu hari pernikahan ialah suami tidak ingat nama saya sewaktu akad nikah. Sayalah orangnya yang gelak paling kuat waktu itu. Namun, alhamdulillah, segalanya lancar pada percubaan kedua. Pelik, saya tak menangis pun waktu itu, seperti sepatutnya yang dilihat pada kebiasaannya. Mungkin sebab adegan kelakar tadi masih mengusik hati. 

Hanya berair mata apabila bersalam & memeluk ibu yang berada di sebelah kiri, rapat dengan diri ini. Insan yang paling saya sayang di dalam dunia ini. Insan yang paling sanggup berkorban apa saja untuk diri ini. Sebab itu, air mata itu menitis. Sebab setelah akad nikah itu, akan ada insan lain yang menjadi lebih prioriti; iaitu suami. Ya, saya kini sudah bersuami.

Sejam, dua jam, sehari, dua hari, tiga hari masih lagi janggal apabila bersamanya. Masih lagi rasa takut apabila dia mendekatkan diri. Masih lagi rasa janggal duduk & bercakap berdua. Bila dia mengucapkan ‘I love you’, saya hanya diam tidak membalas. Sebab saya memang belum mencintainya. Syukurlah, dia masih boleh bersabar & memahami. 

Apabila mahu melelapkan mata, saya bertanya kepada Tuhan. Bolehkah saya menyesuaikan diri dengan insan asing ini. Berapa banyak masa yang saya perlukan untuk menerima dia sepenuhnya.

Sebulankah?

Dua bulan?

Setahun?

Rupanya sangkaan saya salah. 

Benarlah.. Allah yang memegang hati manusia. Sekejap sahaja saya sudah cair dengannya. Boleh dikatakan tidak sampai seminggu untuk saya benar-benar jatuh cinta & jatuh rindu kepadanya. 

I thought that I was not that easy. I mean, to be in love that fast to a stranger. But I was wrong. Kuasa cinta & kuasa memikat seorang suami itu memang kuat. Orang kata, auranya lebih hebat.  

Apabila berpisah dengannya untuk kembali ke universiti, apabila bangkit di waktu pagi & tersalah lihat wajah roommate sebagai wajah suami, apabila mengigau menyebut-nyebut suami (roommate menceritakan), mengertilah saya... waktu itu saya telah pun jatuh cinta kepadanya. 

Malang sekali, jatuh cinta setelah berpisah. Merana badan menanggung rindu. Seminggu berpisah dirasakan waktu itu rasa sungguh lama, tetapi menjadikan pertemuan setelah itu menjadi lebih manis.

Alhamdulillah. Kini sudah 3 bulan.

Merajuk, salah faham kecil, tidak sependapat, semua itu adalah normal bagi setiap pasangan suami isteri. Apatah lagi seperti kami, yang hanya baru ingin mengenali & mencintai setelah bernikah. Tentunya mengambil masa untuk menyesuaikan diri. Apa yang penting, bagaimana pasangan itu berusaha untuk menyelesaikan masalah serta menerima jurang perbezaan. 

***

Indahnya Bercinta Selepas Bernikah

Semasa single & masih jauh daripada plan untuk berkahwin, quote ini antara 'spirit booster' untuk mengelak diri dari terjebak dalam kancah cinta sebelum nikah. 

Namun, tatkala menjelang hari pernikahan, dalam dilema juga mengenangkan adakah benar wujudnya situasi tersebut atau sekadar quote ustaz ustazah untuk memujuk anak-anak remaja agar jangan melibatkan diri dengan budaya couple (berpacaran sebelum bernikah).

Beberapa hari sebelum bernikah, saya masih menghubungi & meminta nasihat daripada sahabat-sahabat yang saya yakin solehah & boleh dipercayai, untuk menagih nasihat untuk menenangkan hati. 

"Bolehkah saya mencintainya setulus hati?"

"Macam mana kalau lepas nikah saya tak suka dengan suami saya. Tak boleh nak hidup dengan dia." 

"Senangkah menyesuaikan diri dengan orang baru yang kita masih tidak kenal sepenuhnya?"

Antara kata-kata yang kekal dalam ingatan sehingga hari ini ialah; 

"Yakinlah jika kita jaga batas semasa sebelum bernikah, Allah akan mempermudahkan urusan setelah nikah. Semua pasangan yang berkahwin akan dilanda ujian. Macam-macam ujian.. tapi selalu akan rasa mudah & Allah tunjukkan jalan keluar."

Hakikatnya nasihat ini memang benar... 

Tak ada sesiapa boleh memberikan kebahagiaan selain daripada Allah. Jaminan apa yang kita mahu kalau bukan jaminan daripada Allah?

Percayalah, jika kita berusaha menjaga diri (jaga aurat, jaga batas pergaulan, elak perkara-perkara maksiat)semasa bujang, hatta dalam tempoh pertunangan, walau orang kata kolot, orang meragui apakah kita akan bahagia dengan orang yang kita tak kenal.. tapi percayalah.. Allah akan permudahkan semuanya. Sebab niat kita takut terjebak ke dalam maksiat & dosa.

Ya, mula-mula selepas nikah memang janggal sebab kita tak biasa. Tapi lama-lama nanti nak berenggang kejap pun rasa rindu. Hati rasa lapang, aman, tenteram.. kebahagiaan yang susah nak diungkap dengan kata-kata.. sebab semuanya sudah halal & buat apa pun diberikan ganjaran pahala. Subhanallah.

Saya masih ingat.. Perasaan tatkala kali pertama mendengar suara suami menelefon beberapa jam setelah bernikah. Itulah kali pertama dia call saya setelah hampir 2 tahun sejak dia datang ke rumah untuk meminang.

Allahuakbar. Syahdu, sebak, bahagia, jatuh cinta semuanya bercampur jadi satu. Speechless. Saya pasti orang yang dah selalu bergayut dengan kekasih semasa sebelum bernikah takkan dapat rasa nikmat ini.. Alhamdulillah. 

Buat saudara saudari yang masih bujang mahupun yang bakal menamatkan zaman bujang, syabas saya ucapkan buat yang berusaha kuat dalam menjaga batas & mengelak maksiat. Memang susah untuk mujahadah menjaga hati & menepis godaan syaitan. Tetapi yakinlah, InsyaAllah Allah akan ganjarkan kebaikan & kebahagiaan yang melimpah ruah kepada kalian setelah bernikah nanti kerana hubungan kalian dimulai dengan cara yang berkat, bebas dari maksiat, insyaAllah. 

Ingatlah.. akad nikah tidak dapat mencuci dosa yang dilakukan sewaktu kita bercouple, berpacaran, berpasangan sebelum bernikah. Hanya taubat yang mampu menyucikan dosa.

Takkan rugi orang yang bertawakal & berlindung diri kepada Allah. Yakinlah pada Allah. Dia takkan sesekali Mengecewakan hamba-hambaNya. Jagalah Allah.. Allah akan Memelihara semuanya untuk kita.. 


***

Menikmati Cinta Yang Halal

Dulu.. masa duduk dengan ibu ayah.. antara momen yang paling bahagia ialah bila ayah ibu makan & puji masakan yang dimasak oleh anak perempuannya ini. Kalau tak sedap & ada yang kurang akan diberi komen pembaikan dengan cara yang kita boleh terima, dalam jenaka mahupun cara lembut. 

Sekarang.. duduk pula dengan suami, juga antara momen yang paling bahagia ialah apabila kami sama-sama bekerjasama di dapur untuk menyiapkan makanan. Kita siang ayam, dia bersihkan. Kita goreng sambal dia siang sayur.

"Nak potong sayur ni macam mana?"
"Sayang nak abang tolong apa lagi?" 

Bila suami makan beria-ia sambil ucap terima kasih & puji masakan kita. Walau kadang bukannya special sangat pun menunya.. Allah sajalah yang tahu macam mana rasa hati. Alhamdulillah. 

Momen-momen ini sangat indah. 

---

Buat yang masih ada ibu & ayah.. jadilah anak yang baik, hargai & manfaatkanlah setiap detik dengan mereka. Kenangan-kenangan yang baik akan jadi sangat manis apabila dikenang.. 

Buat yang punya suami yang baik & rajin membantu membuat kerja-kerja rumah, bersyukurlah kepadaNya & berusahalah untuk membalasnya dengan menyenangkan hati mereka. 

Pesanan untuk saudara saudari yang masih bujang,
Jadi perempuan, rajinlah ke dapur membantu ibu. Nanti sudah kahwin.. bisa jadi panduan sebagai isteri.
Jadi lelaki pun, rajinlah ke dapur membantu ibu. Nanti apabila sudah kahwin.. tidak rasa kekok untuk membantu isteri.

---

Alhamdulillah, terima kasih Allah.. atas pinjaman nikmat yang membahagiakan. Ampunkanlah dosa-dosa mereka & redhailah mereka sebagai hambaMu. 

Abang, ibu, ayah..
I love you. 
:')

***
Penutup

Sungguh, "nikmatnya bercinta setelah bernikah..." hanya akan betul-betul dirasai oleh orang yang betul niatnya kerana Allah...sejak dari mula lagi.. kerana asas kebahagiaan hakiki adalah kerana taqwa kepada Ilahi..

Selamat menikmati cinta yang halal!  & semoga kita semua selamat sampai ke destinasi cinta syurga yang abadi.  

Peringatan khas buat saya yang menulis & buat kalian pembaca yang Allah kasihi.

Wallahu ‘alam
Astaghfirullah.

----

Buat suami yang dicintai, 
Terima kasih sayang, atas segalanya. 

Alhamdulillah.
Syukur atas nikmat cinta yang halal ini.


7 comments:

 1. Salamesrabadi. Saya yang membaca ini pun bagaikan dapat membayangkan rasa bahagia yang dikhabarkan itu. Apapapun, Selamat Menjadi isteri yang mententeramkan hati suami.

  Insya Allah, Allah tak pernah salah. Lagi satu, Allah takkan menciptakan sesuatu yang sia-sia untuk berkasih-sayang dengan manusia!

  You really deserved it :]

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amin-amiin Ya Allah.. terima kasih ya kerana sudi membaca. & terima kasih sgt2 atas doanya..

   :') Those last sentence really make my tears burst out.

   Bersabarlah, sabar itu ganjarannya sangat manis.
   Yakinlah pada Allah, Allah takkan sesekali Mengecewakan hambaNya..

   Alhamdulillah.

   Semoga ukhti juga menerima ganjaran yang lebih baik lagi. Amiin.

   Delete
  2. Terima kasih kembali. Dah lama sebenarnya baca blog ini.

   So, Teruskan menjadi ShauqahWardah yang 'mewangi' dan 'menenangkan' setiap makhluk yang mendekati ya? Lastly, Saling mendoakan lah kita semua! :]

   Delete
 2. Salam saudari...

  Saya ingin bertanyakan pendapat. Harap saudari dapat memberikan nasihat..

  Saya tahu hati saya telah terpikat kepada seorang lelaki. Saya hanya tahu namanya (bukan nama penuh), tempat dia bekerja dan nombor telefonnya sebab pernah berurusan sebelum ni. Saya tak tahu perasaan dia terhadap saya sebagai apa kerana setelah habis urusan, kami tidak berhubung lagi. Namun, hati saya berkata saya berkenan dengan dia. Tapi tak tahu langsung latar belakang dia.

  Saya ada memohon doa setiap kali selepas solat kepada Allah andainya telah tercatat dia untuk saya, maka Allah perjodohkanlah kami. Namun, jika tidak, saya redha dengan kehendak-Nya. Saya juga meminta petunjuk Allah melalui solat istikharah dan solat hajat.

  Saya tak nafikan ingin mengetahui lebih mengenai diri dia. Tapi saya tak berjumpa apa2 pun sumber (fb, wechat,wassap). Adakah kerana Allah ingin menjaga saya? Saya bersyukur juga kerana at least saya jadi tidak berangan lebih.

  Saya banyak membaca artikel2 mengenai hati dan perasaan ini menurut Islam termasuklah artikel2 dari blog saudari. Adakala hati berasa sedih dan sebak juga cemburu: 1) Melihatnya bahagianya orang2 seperti saudari dengan pasangan dan kisah masing2. 2) Memikirkan adakah si dia dapat dimiliki secara sah dan kami saling mencintai. 3) Adakah disebabkan dosa2 lampau menjadikan soal jodoh Allah tangguhkan.

  Menurut pandangan saudari, apakah saya hanya didorong oleh rasa suka, atau bagaimana? Mohon pencerahan dan langkah seterusnya.

  Terima kasih atas perhatian :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. wa'alaikumussalam..

   saudari yang dikasihi Allah & Nabi saw.

   saya tak rasa saya insan yang layak untuk memberikan pandangan. namun, saya cuba untuk menunaikan hak saudari (hak sesama muslim bilamana seseorang dtg kpd kita utk menerima nasihat.. kita perlu memberikannya nasihat)

   di dalam usaha untuk memilih jodoh yang terbaik, kita mestilah melibatkan 2 perkara;
   1) musyawarah @ istisyarah
   2) istikharah

   musyawarah @ istisyarah adalah bahagian usaha kita sebagai makhluk, yakni kita merisik calon tersebut dengan melihat siapa kwn baiknya, melihat bagaimana akhlaknya dgn ibubapa, jiran tetangga, akhlaknya dgn masjid. istisyarah juga beerti kita berbincang & meminta pendapat orang yang berpengalaman seperti ibubapa, imam masjid( mungkin beliau pemuda yang rajin ke masjid - maka kita boleh risik peribadinya). risik.. risik.. bertanyalah bagaimana peribadi calon tersebut. usahalah untuk mencari info tentang calon itu.

   2) kemudian.. setelah kita merisik & berbincang.. barulah kita berserah diri kepada Allah.. meminta agar Allah mencenderungkan hati kita kepada pilihan yg terbaik..

   pastikan kita melakukan kedua2 perkara ini.. istikharah tanpa istisyarah akan tempang. istisyarah tanpa istikharah juga akan tempang.. kedua2nya perlu... insyaAllah Allah akan menunjukkan jalan terbaik.

   saudariku yg dikasihi Allah..
   pilihlah calon suami yang beragama. pastikan orangnya sabar, rajin ke masjid, tidak sombong dengan masjid/surau, baik dengan ibubapanya, jiran tetangga.. atau spt kes saudari, bleh risik melalui ofismate beliau.. namun, pastikan bertanya kepada orang yang ikhlas & jujur (yg tidak akan memburuk-burukkan calon ini walaupun setiap org ada cacat cela).

   untuk melangkah ke alam pernikahan.. pastikan calon suami & saudari sendiri telah bersedia atau sekurang2nya telah berusaha untuk mempersiapkan diri, insyaAllah.

   semoga Allah mempermudahi semua urusan saudari & mudah-mudahan saudari bertemu dgn jodoh yg soleh.. amiin.

   Wallahu 'alam.

   Delete
 3. maaf kalau komen ini agak pelik. saudari, saya ingin mengetahui tajuk lagu yg saudari gunakan untuk blog ini. terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. cuba saudara search Arwin's Virgil - Piano Guys.
   t.kasih.

   Delete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."