Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Thursday, January 5, 2012

HIJRAH: cintaku hanya untuk Dia.Bismillahirrohmanirrohim..
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..


".. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau condongkan hati kami kepada kesesatan setelah Engkau Berikan Petunjuk kepada kami, & kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisiMu, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi." [Ali-Imran, 3: 8]


Sumaiyah ragu-ragu untuk meneruskan hubungan cinta dengan teman lelakinya. Hatinya entah kenapa terasa tawar dengan Malik. Hubungan mereka semakin hambar. Tak sehangat mula-mula dahulu.


Hatinya sangat kuat mengatakan bukan itu caranya lelaki soleh & perempuan solehah menyemai cinta mereka.

Bukan itu caranya Rasulullah saw mencintai Siti Khadijah melainkan dengan menikahi isteri tercintanya itu terlebih dahulu.

Begitu juga kisahnya dengan Saidina Ali & puteri Rasulullah saw; Fatimah Az Zahra. Hatinya sangat yakin bukan itu caranya membenih cinta bagi mendapatkan keredhaan & kebahagiaan daripada Allah.


Dia berasa sangat cemburu melihat teman sebiliknya yang kelihatan tenang dan gembira melalui hari-hari walaupun tanpa kekasih hati. Sumaiyah juga terasa rendah hati berjalan di sebelah Liyana yang sopan bertudung labuh itu. Liyana tidak pernah diganggu lelaki-lelaki jahat sebagaimana dia selalu diganggu dengan siulan & usikan nakal.


Padahal, Sumayyah mahu lelaki-lelaki itu tahu bahawa dia juga bukanlah semurah yang mereka sangka. Dia juga tidak suka diganggu begitu. Apakah mesti dia berpakaian bertutup litup seperti Liyana barulah dia akan dihormati sedemikian juga?

Mengapa Liyana nampak gembira, tenang & ceria walau tiada teman lelaki sepertinya...?

Pernah Sumaiyah bertanya kepada Liyana, apakah gadis itu tidak bosan hidup tanpa kekasih hati?

Liyana hanya tersenyum manis sambil menjelaskan;

"Alhamdulillah, disebabkan tak ada pakwe ni saya semakin cintakan Allah, Rasulullah saw, ayah saya, abang saya, ibu saya, adik-adik saya, sahabat-sahabiah saya... saya juga jatuh cinta kepada gerak kerja dakwah yang saya temui hanya kerana saya meninggalkan couple sebelum nikah..."

"Awak takkan rasa sunyi kalau awak dekatkan diri kepada Allah. Allah akan isikan kesunyian & ruang kosong tersebut dengan ilmuNya, sahabat-sahibah yang baik, kasih sayang keluarga & yang paling penting... tanpa ada teman lelaki, kita akan lebih dekat dengan Allah, insyaAllah..."

Waktu itu... Sumaiyah masih kabur-kabur.3 TAHUN BERLALU....


Kini mereka berdua sama-sama ceria gembira di hari konvokesyen dengan jubah ungu gelap dan jambangan bunga masing-masing.


Tiba-tiba, Sumaiyah seakan terperasan sesuatu. Dia melihat ada seorang lelaki asing di sisi Liyana. Lelaki itu menggenggam erat tangan Liyana & kadangkala mempebetulkan tudung gadis itu.


Sumaiyah rasa pelik. Dia tidak pernah melihat lelaki itu sebelum ini. Langsung dia pun merapati gadis manis bertudung labuh tersebut.


Sumaiyah berbisik di telinga Liyana. Waktu itu lelaki tadi berada agak jauh dari mereka berdua dan berbual-bual dengan ahli keluarga Liyana yang lain.

"Siapa tu Liya? Pakwe awak eh?" soal Sumaiyah penuh tanda tanya.

"Haah..." jawab Liyana sambil tersenyum manis. Nampak lesung pipit di kedua-dua pipinya.

Sumaiyah terpana.

Cis! Sampai hati Liyana membohonginya. Rupanya selama ini Liyana berlagak suci itu semuanya sekadar topeng & kepura-puraanlah?

Hati Sumaiyah lebur. Dia baru sahaja mahu meminta pendapat Liyana.

Dia baru sahaja mahu meminta tips menjadi wanita solehah daripada Liyana. Bagaimana mahu menjalani hidup solo tanpa teman lelaki namun masih gembira & ceria seperti Liyana selama ini. 

"Tapi... selama ni awak kata awak takde pakwe kan...?" ujar Sumaiyah nampak keliru.

Liyana tergelak kecil.

"Memang saya tak ada pakwe macam orang lain.. Pakwe saya ni special. Sebab dia adalah suami saya.." jelas Liyana sambil menyentuh lengan Sumaiyah dengan senyuman.

"Suami...???" Sumaiyah terkejut.

"Saya minta maaf tak beritahu saya nikah minggu lepas. Saya try contact awak tapi tak dapat... insyaAllah hujung minggu ni walimah kami.. ini kad jemputannya. Khas untuk awak.." ujar Liyana dengan lembut sambil menyerahkan kad berwarna ungu gelap bercorak silver itu kepada Sumaiyah.

Sumaiyah melihat kad itu. 

Jemputan Khas Meraikan Penyatuan Dua Hati : 
Mohamad Iqbal Ishak & Yusra Liyana Mustafa.


Mata Sumaiyah berair. Sekali lagi Liyana menyerahkan sesuatu ke tangannya.

"Ini untuk awak Su.. saya dah lama perhatikan awak.. awak baik.. sangat baik. Jauh lebih baik dari saya. Hati awak lembut. Jauh lebih lembut dari saya. InsyaAllah.. bantulah jiwamu itu, ia benar-benar perlukan tarbiyyah... Jangan lepaskan hidayah Allah yang telah menyapa hati awak itu demi Malik yang masih belum sah menjadi suami awak..." nasihat Liyana dengan berhemah.

Sumaiyah menjenguk plastik di tangannya. Tangannya mengeluarkan kain itu. 

Air matanya berjujuran ke pipi... Tudung Labuh berwarna hijau muda itu dibawakan ke wajahnya. Menutup wajah yang sudah dibasahi air mata.

Liyana juga sebak pabila melihat tangisan temannya itu. Dipeluknya tubuh kurus lampai itu.

Sumayyah tersedu-sedu.
"Saya dah lama nak berubah... tapi saya ragu-ragu nak mulakan langkah. Saya takut nak mulakan langkah untuk tinggalkan Malik & mendekati Allah. Saya biarkan hidayah itu berlalu.. padahal saya nak sangat jadi macam awak Liya.. selama saya jalan dengan awak semua lelaki hormatkan awak. Tak pernah kacau awak. Kawan-kawan kelas kita yang minat kat awak pun tak kacau awak.. sebab mereka tahu awak perempuan mahal..." dalam esakan Sumaiyah meluahkan rasanya.

"Saya pun nak jadi perempuan mahal... macam awak.. yang maruahnya dijaga oleh Allah.. Hanya lelaki yang terbaik saja yang mampu memiliki dengan mendekati wali awak, meminang awak dengan cara terbaik.. saya pun nak jadi wanita yang dihormati sebegitu..." luah Sumaiyah lagi. Basah tudung Liyana dengan air mata Sumayyah.

Liyana meleraikan pelukannya..

"InsyaAllah awak boleh... mulakanlah dengan memutuskan semua hubungan-hubungan yang tidak halal di sisimu..."

Liyana membantu mengelap air mata Sumaiyah.

"Lelaki yang soleh hanya wanita yang solehah, Su.. Apabila Allah memberikan Hidayah kepada hambaNya, Dia pasti akan membantu hambaNya itu menyelusuri jalan untuk pulang kembali kepadaNya.. saya akan bantu awak, insyaAllah. selebihnya, USAHA awak sendiri seiring dengan tawakal kepada Allah."*************

Sumaiyah melihat helaian ke-2 buku nipis tersebut. Buku itu nampak sahaja nipis, namun sarat dengan tips & informasi.


BAHAYA CINTA SEBELUM KAHWIN

* Pasti kelak diriku ibarat lembu yang ditarik hidung oleh nafsu.
* Menyibukkan hati merindui makhluk yang tidak halal bagiku seumpama membuka pintu bagi syaitan menjalankan jarumnya untuk melupakanku kepada Allah.
* Hati terseksa dengan barah rindu kepada si dia.
* Rindu palsu akan membelenggu minda hingga ia terjajah & terhina di bawah jajahan syaitan.
* Cinta lalai akan menyebabkanku alpa daripada mempersiapkan diri untuk keperluan dunia & akhirat.
* Aku boleh menjadi tidak rasional berfikir jika sudah mabuk cinta.
* Fitnah dunia ibarat racun yang akan membunuh akal, jiwa & perasaan.
* Jiwaku terganggu dalam menilai mana yang baik, mana yang buruk untuk diriku.
* Jika aku & dia berjaya melangkah ke alam rumah tangga nescaya ia terbina atas dasar maksiat, yang akan mengundang padah kepada peribadi zuriat kami pastinya. Nauzubillah!


Sumaiyah terkedu. Bait-bait kata-kata tulisan Ustazah Fatimah Syarha itu seakan-akan menyindirnya pula. Namun, dia sedar, kebenaran itu memang pahit untuk ditelan. Yang pahit itu akhirnya akan membuahkan kemanisan kelak.

Kemanisan cinta kepada Allah.

Sumaiyah ingin mencintai Allah.

Apa itu jatuh cinta kepada Allah sebenarnya...? Selama ini dia hanya mengatakan di bibir bahawa dia seorang Islam, dia sayang nabi, dia sayang Allah. Tetapi di mana bukti dia benar-benar sayangkan Allah, Nabi & Islam?


Sepatutnya jika benar-benar dia kasihkan Allah, Rasulullah saw & agama Islam, dia tidak akan sesekali melakukan perbuatan yang bercanggah dengan apa yang Allah perintahkan. Apa yang Rasulullah saw sarankan & Islam ajarkan.

Rasulullah saw ada bersabda;
"Masih belum sempurna iman seseorang daripada kalian sebelum diriku lebih dicintai olehnya berbanding hartanya, anaknya, & seluruh manusia." [HR An-Nasai'e]

Sumaiyah sedar... jika dia tidak berani memulakan langkah untuk 'mengorbankan' Malik, manakan mungkin dia bisa meraih cinta Allah.. Dia terlalu asyik dibuai cinta dengan manusia. Sampaikan dia lupa bahawa cinta Yang Lebih Utama iaitu cinta Allah tidak diraihnya.


Air mata Sumaiyah jatuh ke pipi...


Dimulai dengan nama Allah, Sumaiyah menaip mesej perpisahan itu untuk Malik. Dalam mesej itu dia meminta maaf, mengucapkan terima kasih dan memohon doa Malik supaya Allah sentiasa bersamanya dalam langkah mendatang..

"Saya nak menjadi wanita solehah & wanita solehah itu pasti akan berusaha untuk menyucikan hatinya daripada perkara-perkara yang tidak halal. Malik, awak bukan suami saya. Tak halal untuk saya mengucapkan kasih, sayang untuk awak selama ini. Patut pun saya tak merasa bahagia selama ini. Rupanya Allah tidak redha dengan setiap gerak laku kita... Ada baiknya kita bertaubat."

Sumaiyah memandang tudung labuh pemberian Liyana tengahari tadi. Dia masih teringat bagaimana cerianya wajah Liyana di samping kekasih yang halal buatnya. Lelaki itu soleh dan bersih wajahnya. Redup pandangannya. Langsung tidak memandang Sumaiyah. Lelaki itu amat menjaga pandangannya.


Alhamdulillah, Sumaiyah tahu, Liyana layak untuk lelaki sesoleh itu. 


"Kalau dengan pakwe, kita pegang & cium tangannya, Allah pandang kita dengan pandangan kemurkaan. Tapi, kalau kita dah nikah, kita pandang pasangan kita dengan kasih sayang tu pun adalah pahala... Bahkan Allah akan memandang kita dengan kasih dan sayang yang lebih-lebih lagi..." pesan Liyana.

Lamunan Sumaiyah berkecai dengan adanya bunyi telefon bimbitnya.

Balasan mesej Malik.

"Saya dah lama nak kata perkara yang sama. Sejak saya rajin ke kuliah agama dan menyertai halaqah semester ni, banyak saya didedahkan dengan hal couple sebelum nikah itu haram. Kita sama-sama buat silap. Memang ini tarbiyyah dari Allah. Siapalah saya nak menghalang awak dari kembali kepadaNya? & saya pun tak sanggup memilih awak berbanding Dia yang Lebih Utama. Cukuplah setakat ini kejahilan kita. Marilah kita kembali semula ke landasan yang benar. Saya akan doakan awak, insyaAllah. Assalamualaikum.."


Sumaiyah tersenyum.

"Alhamdulillah.."


Air matanya tumpah lagi. Hatinya terasa sangat lapang... Buku yang dipinjamkan oleh Liyana kepadanya ditatap dengan mata berair.

PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH & RASUL...

adalah zauji kelak, insyaAllah.. 
bukan calon suami.. 
belum lagi bakal suami.. 
hanya khas buat suami seorang sahaja.. insyaAllah.. 
InsyaAllah... cinta ini hanya untukNya...


**********************

Saya percaya... ramai akhowat yang mengalami dilema seperti yang dialami Sumaiyah di atas. Biarpun jalan cerita mungkinlah tak sama, namun, matlamatnya sama, insyaAllah.


Kalian ingin kembali... antum telah Allah berikan kesedaran, bahawa jalan yang kalian ikut selama ini tidak betul.

Kalian ingin kembali.. Tapi tak tahu hendak mulakan dari mana...InsyaAllah, tips-tips di bawah ini mungkin boleh membantu sedikit sebanyak.. insyaAllah. Mari kita sama-sama berdoa semoga Allah mudahkan perjalanan pulang kita kepadaNya... insyaAllah. :')TIPS MENINGGALKAN COUPLE SEBELUM NIKAH DEMI ALLAH:

1) Bertaubat. Menyesali kejahilan terdahulu. Berazam tidak akan mengulangi kejahilan serta memperbanyakkan solat taubat dan memohon keampunan kepada Allah. Berdoa agar Allah menguatkan hati untuk meninggalkan maksiat yang telah dilakukan.

2) Kuatkan hati. Putuskanlah hubungan tersebut & jalan-jalan yang berpontensi menghubungkan kalian. Salin nombor telefon sahabat2 & tukarlah nombor telefon.

Ada orang yang bermula dengan mengurangkan jumlah SMS, namun, mungkin cara itu tidak berapa efektif. Hal ini kerana Syaitan akan berusaha menggoda. Syaitan akan 'memujuk' agar jangan berhenti berhubung dengan lelaki itu. 

* Ingatlah, hukum berhubungan dengan lelaki bukan mahram seperti chat, SMS, inbox FB, emel, secara berdua-duaan adalah sama seperti hukum berkhalwat. INFO LANJUT BACA DI SINI


3) Elakkan kebosanan (oleh kerana dah terbiasa berSMS) dengan menyertai kumpulan USRAH/ HALAQAH/ Majlis Ta'lim. [Sebenarnya semua ini tujuan & matlamatnya sama sahaja. Maka, jika dapat menyertai salah satunya pun sudah dikira Alhamdulillah.] InsyaAllah, ada sahabiah2 yang solehah yang bakal membimbing ke jalanNya... :)

4) Belilah Tafsir Quran mini. Isilah masa lapang dengan membaca ayat-ayat cintaNya. Banyakkan bermuhabasah diri dengan mentadabbur (mengkaji) ayat al-Quran. 
Carilah semula hatimu yang pernah dicuri itu. Mohonlah supaya Allah memegang hatimu itu selagi kamu masih belum bersedia..

5) Membeli & membaca buku-buku tarbiyyah pemantapan diri ke arah mensolehahkan diri. Buku-buku ini sebagai 'Spirit Booster' untuk berusaha menjadi wanita solehah, insyaAllah.
*Contoh terbaik: novel Tautan Hati (Fatimah Syarha), Seindah Mawar Berduri (Fatimah Syarha), Pemilik Cintaku Setelah Allah & Rasul (Fatimah Syarha), Tentang Cinta (Pahrol Mohd Juoi), Matahari (Hilal Asyraf) dan banyak lagi.

6) Memperbaiki penampilan diri. Rujuk TIPS di < SINI >


7) Jika masih belajar, sibukkanlah diri dengan berpersatuan. Masuklah persatuan yang mempamerkan suasana biah soleh/solehah, menjaga ikhtilat antara muslimin & muslimat. Di samping itu, sertailah program-program yang membentuk rohani. Jika anda di USM, saya cadangkan anda sertai Persatuan Mahasiswa Islam USM, Sahabat Sekretiat PERKIM, Persatuan Pergerakan Masyarakat USM dan banyak lagi. [Sekadar menamakan beberapa contoh.]


8) Tukarkan hobi suka mendengar lagu-lagu jiwang terleleh, tentang cintakan kekasih, cintakan manusia, atau secara ringkasnya lagu tentang cintakan keduniaan kepada lagu-lagu keTuhanan, lagu-lagu yang mentarbiyyah jiwa & menaikkan semangat. Dengarkan lagu-lagu kehebatan serikandi Islam seperti Rabiatul Adawiyah, Zinnirah, Sumaiyah, Asiah, Halimatus Sa'diah & Siti Khadijah. Mendengar lagu yang membangkitkan kerinduan kepada Rasulullah saw, Allah swt.
* Cadangan saya: Fursan: Keinsafan Diri, Maher Zain: The Chosen One, Inteam: pemergianmu, Nazrey Johani : Muslimah, Opick : Rapuh. [Sekadar menamakan beberapa contoh.]  


9) Upgrade-kan pembacaan buku kepada buku tarbiyyah yang lebih fokus kepada ke arah memperbaiki semula diri, mengenali asas-asas kehidupan, matlamatnya, peranan sebagai muslim dan sebagainya.
*Contoh pembacaan: Apa Ertinya Saya Menganut Islam [Fathi Yakan], Iman & kehidupan [Dr Yusuf al-Qaradawi], Hadis 40 Imam Nawawi, Hadiah Buat Muslimah: Panduan Fiqh Asas wanita [Ustzh Siti Nor Bahyah], Mukasyafah Al-Qulub; Penenang Jiwa [Imam al-Ghazali].

Pembacaan kemudiannya diperluaskan lagi kepada sirah nabi, tokoh-tokoh islami, motivasi, keTuhanan, gerak kerja dakwah dan sebagainya.


10) Selalu perbetulkan semula niat, usaha mensolehahkan diri ini untuk mendapatkan keredhaanNya semata-mata & bukannya semata-mata kerana mahu berjodoh dengan lelaki soleh. 
Jodoh itu rahsia Allah... kan? :)


11) Memperbanyakkan mengingati mati. Cukuplah kematian itu sebagai peringatan yang terbaik... insyaAllah.

* Jarak masa antara steps di atas terserahlah kepada kalian. Kata kuncinya, selepas ambil tindakan memutuskan perhubungan tersebut, seeloknya banyak-banyakkan menyibukkan diri dengan perkara-perkara yang mendekatkan kita kepada Allah supaya mengekang nafsu kita kembali berhubung dengan dia.


Ustazah Fatimah juga ada menyarankan Tips Menepis Panahan Cinta Sebelum Bernikah ini;

* Tegas dengan prinsip diri.
* Meletakkan misi yang jelas dalam hidup.
* Bersahabat dengan rakan sejantina yang soleh/ah
* Mengekang hawa nafsu
* Mendekati majlis ilmu.
* Menyibukkan diri dengan hobi & minat yang berfaedah.
* Akrab dengan Allah dalam ibadah & kehidupan.


CUBALAH dahulu... insyaAllah, kalau kita berusaha, Allah pasti akan membantu kita. Tidak ada penyakit di dunia ini yang tiada penawarnya. Kekosongan hati itu hanya boleh diisi dengan kasih sayangNya. Kelukaan hati itu.. hanya boleh dirawat dengan mendekatkan diri kepadaNya. insyaAllah, kuatkan hati & mulakan tindakan.


USAHA dulu ya? & jangan cepat mengalah.. dalam bab menjaga diri kita, apalah salahnya kita 'jual mahal-mahal' sikit... bukankah hati & aurat kita adalah maruah kita..?*********************Allah itu cemburu.. Sangat cemburu sebenarnya apabila kita menduakan Dia. 


Cuba kita bayangkan suami yang kita kasihi & cintai, yang kita setia di sisinya saat susah dan senang, yang selalu kita berikan kasih sayang & layanan yang baik... tiba-tiba sahaja suami kita itu bercinta dengan wanita lain. Yakni kekasih gelapnya. Maksudnya sekadar bercinta tanpa bernikah. Suami kita selamba sahaja berkasih-kasihan dengan kekasihnya itu. Malah, sewaktu bersama dengan kita pun dia terbayang, menyebut dan merindui kekasihnya itu.


Marah tak kita? Cemburu tak kita? Naik tak darah kita?


Sama tak apa yang kita lakukan kepada Allah?


Dialah Pencipta kita, Dia beri kita makan, pakaian, tempat tinggal, keluarga. Malahan ada di antara kita yang dilebih-lebihkan kurniaannya seperti hidup senang, rupa cantik, pandai pula. Tetapi kita selamba sahaja menduakan Allah & bercinta dengan lelaki yang belum menjadi suami kita. Padahal yang selama ini setia di sisi kita waktu senang & susah hanyalah Dia...


Alhamdulillah. Allah itu Sangat Sabar & Kasihkan kita. Dia tak murka pun. Dia tak timpakan azab pun kepada kita...


Lalu, bersyukurlah kita... lalu mari kita sama-sama kembali bertaubat & menyesali kesilapan & kejahilan kita.


Renungilah firmanNya ini.
Allah memperingatkan kita;
"....Kamu menyangkanya perkara kecil, sedangkan di sisi Allah, ia adalah perkara yang besar dosanya." [surah an-Nur: 15]


Setiap manusia melakukan kesilapan.. Namun, percayalah keampunanNya itu sangat luas dibandingkan dengan kemurkaanNya. Mintalah ampun kepada Allah, nescaya Dia akan mengampunkan dosa-dosa kita... insyaAllah.


Kuatkan semangat, kuatkan semangat, kuatkan semangat serta mohonlah kekuatan daripada Allah. Sesungguhnya tidak salah berubah jika perubahan itu ke arah kebaikan & mendekatkan jarak kita dengan Allah. Yakinlah bahawa Allah akan menganjarkan kebaikan kepada kita di atas pengorbanan kita.


Firman Allah swt;
"Dan barangsiapa yang berjihad (melakukan kebaikan), maka sesungguhnya jihadnya itu adalah untuk dirinya sendiri. Sungguh, Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari seluruh alam." [surah 29; al-ankabut; ayat 6]

Wahai muslimah kesayangan; 
Jangan bunuh masa depan akhiratmu dengan dosa dan maksiat.
Isilah masa sekarang dengan iman untuk masa depan yang penuh kebahagiaan.

Mudah-mudahan menjadilah kita, muslimah harapan, yang dibanggakan kekasih Tuhan.


"Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami & keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), & jadikanlah kami pemimpin orang-orang bertakwa." [surah al-Furqan 25: 74]


Amiin ya robbal 'alamiin..
Allahu 'alam...

------------------

p/s: Maafkan diri di atas semua kekurangan. Yang Baik datangnya dari Tuhan, yang kurang itu datangnya dari khilaf saya sendiri. Oh ya, cerpen Sumaiyah & Liyana di atas tiada kena mengena dengan sesiapa. Ianya hanya rekaan saya semata sebagai mukadimah entri kali ini. Semoga bermanfaat. insyaAllah. :)

InsyaAllah saya ada softcopy Maza Yakni [Fathi Yakan] & Hadis 40 Imam Nawawi. Jika sahabat2 mahu saya emelkan, boleh hubungi saya di emel saya: syauqahwardah1209@gmail.com. InsyaAllah saya akan emelkan.

Syukran atas kunjungan & sudikanlah share jika bermanfaat.

Doakan juga saya berjaya dengan cemerlang di dalam peperiksaan akhir semester ini. 1st paper saya esok. Mohon doanya! :)
15 comments:

 1. subhanallah...mawar berduri yang dikasihi..
  sungguh indah kalam yang ukhti ukirkan ilham dari Ilahi sbg peringatan pembaca..
  mmg sukar..mujahadah itu memerlukn byk pengorbanan..utk dapat bahagia perlu korban...semoga Allah redha..andai yg dikorbankan itu tidak berlandaskan syariat..semoga Allah mengganti yg sepatutnya pada masa depan nanti..fastabiqul khairat.. ^__^

  ReplyDelete
 2. Kakak..
  doakan saya terus kuat :)


  Saya mampu bertahan.. kan?
  Insya Allah.

  ReplyDelete
 3. Kepada anak perempuan kpd Yusuf:

  Subhanallah.. untaian kata-kata enti juga adalah sangat indah..

  sekadar tambahan;
  Tak apalah kita hilang sesuatu/seseorang demi Allah. Daripada kita hilang Allah demi sesuatu/seseorang...

  Allahu'alam.

  ReplyDelete
 4. Kepada Aimi Syahirah...

  InsyaAllah.. yang menguatkan kita itu adalah Allah. Maka, teruslah berterusan memohon keampunan & kekuatan drpNya..

  insyaAllah. semoga Allah terus memberikanmu hidayah & taufikNya.. amiin

  ReplyDelete
 5. Subhanallah..moga Allah tidak putus menjaga hati2 kita..insyaAllah..hijablah hati kita dari terkena panahan iblis laknatullah,,mga pandgan kita sentiasa dihijab dengn tudung iman..ameen..
  terima kasih ukhti ats entry yang sgt bermakna..teruskn penulisan dakwah..kerana ramai lagi yg amat memerlukannya..Allahuakbar..Allahu Rabbi..

  ReplyDelete
 6. insyaAllah.. doakanlah saya tsabat & Allah menguatkan hati saya lebih2 lagi. biiznillah.

  semoga Allah berikan kita hidayah, taufik serta menyelamatkan kita drpd azab api nerakaNya. nauzubillah..

  :')

  syukran sudi singgah..

  ReplyDelete
 7. Ya Allah.. terima kasih atas nasihat mnyentuh hati.. sudah mula berjinak2 dekat denagn Nya tetapi msih belum mampu meninggalkan yg tidak halal.. Moga Allah memberi kekuatan
  :')

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah.. segala pujian hanyalah bagi Allah..

   InsyaAllah, sy doakan semoga enti sentiasa dlm perlindungan Allah & diberikannNya hidayah & taufik. amiin..

   Delete
 8. Replies
  1. silakan, tafadholi ya ukhti... :)

   jika sudi & tidak keberatan, mohon disertakan sekali link asal blog ini utk rujukan lanjut, insyaAllah.

   moga Allah redha..

   Delete
 9. terima kasih atas segala penulisan saudari..
  baru bermula untuk lebih mendekatiNYA..
  harap sangat dapat istiqomah..
  sangat takut..:'/

  ReplyDelete
  Replies
  1. syukran ilallah..

   insyaAllah.. kuatkan semangat ya.. kalau rasa lemah, carilah sahabat2 yg baik supaya boleh mengingatkan ketika lupa, menegur pabila salah.. rajin2 ke majlis ilmu..

   moga Allah tsabatkan kita di jalanNya sehingga ke hembusan nafas yg terakhir. amiin.

   Delete
 10. salam...saya nak minta kebenaran nak share dlm FB boleh tak...

  ReplyDelete
 11. Assalammualaikum,saya nak minta kebenaran nak share artikel ni kat FB..boleh tak??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wa'alaikumussalam.. ukhti klik like pada icon FB di bwh post & share ke wall ukhti ya.. syukran.

   Delete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."