Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Wednesday, September 1, 2010

Hampir tiba hari perpisahan itu...

Salam warahmatullah..

Alhamdulillah, wa syukurilah.. Alhamdulillah, dapat juga diri ini menghirup pinjaman udara segar bulan september.. :)

Hari ini, sudah masuk 22 ramadhan. Dalam kata lainnya, kita sudah masuk dalam fasa ke-3, fasa terakhir ramadhan. Fasa untuk mendapatkan keampunan & rahmat daripada Allah SWT. Rasanya semua pun sudah tahu tentang keistimewaan fasa terakhir ramadhan ini.

Di penghujung 10 malam ramadhan, terdapat 1 malam yang istimewa. Apakah malam istimewa itu?

Jawapannya ada dalam firman Allah SWT ini;

Maksudnya;
"Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!" [Al Qadr (97):1-5]

Aku tak mahu berbicara lanjut tentang malam yang istimewa ini. Kalian lebih mengetahui daripadaku, aku yakin. Apa yang penting, kita berusaha untuk mempertingkatkan ibadah kita pada hari-hari terakhir ramadhan ini.

Semakin aku dewasa... semakin aku lebih mencintai ramadhan daripada syawal-Nya. :) Masih aku teringat, waktu kecil dahulu, tak kisah pun samada puasa cukup atau tidak, solat tarawih hadir atau tidak, yang penting bagiku adalah hal baju raya, kuih raya, kasut raya & kehadiran Hari Raya itu sendiri. Betapa tidak matangnya aku waktu itu. hehe.

Alhamdulillah, dalam masa yang terus berlari pecut ini, Allah telah banyak mengajar serta mentarbiyyahkan diriku untuk menjadi lebih mengetahui tentang hal-hal yang sepatutnya telah lama aku ketahui & kuasai.

Aku tidak pernah menyesali masa silamku, masa kegelapanku, kerana aku tahu, kekhilafan, rasa keberdosaan itulah antara faktor yang memangkin untuk aku menjadi seperti aku hari ini.

Izinkan untukku bercerita sedikit sebanyak pengalamanku menyertai program Ops Sayangi Remaja (OSR) anjuran Urusetia Menangani Gejala Sosial (UNGGAS) Pulau Pinang dengan kerjasama NGO-NGO Islam; ABIM, API, HALUAN, GIM, PMI dan beberapa lagi nama-nama yang tidak kusenaraikan di sini.

Program itu berlangsung pada malam menjelangnya 31/8/2010, sempena hari kemerdekaan negara kita. Program Dakwah Lapangan ini berlangsung di persisiran Queensbay. Kami berjalan sejauh 2km dari Masjid Sg Nibong untuk ke tapak lapangan.

Sedari dalam perjalanan lagi kami telah menerima ujian dari manusia2 yang menaiki kereta mahupun motosikal yang menganggu dengan siulan, jeritan, perlian serta pandangan-pandangan sinis kepada kami. Naqib menasihati kami agar terus tabahkan hati & kuatkan semangat. Tazkirah bilal masjid Sg. Nibong sebelum itu berkumandang lagi dalam hati kecilku.

Mungkin mereka beranggapan kami ni pegawai pencegah maksiat barangkali. Atau mungkin perarakan beramai-ramai? Mungkin..? Hanya Allah Yang Tahu apa yang mereka fikir & rasa. Aku tak mahu berburuk sangka..

Kami terus menapakkan langkah secara berjemaah. Aktivis yang terlibat lebih kurang 170 orang terus istiqamah menyusuri denai dakwah & tarbiyah... Masya Allah.

Kaedah kami mudah. Dekati mad'u, Memberi salam, berjabat & cuba untuk berbual mesra sebelum kami masuk ke dalam topik perbincangan untuk berdiskusi tentang masalah gejala sosial dalam kalangan remaja Islam kita hari ini terutamanya hal penzinaan, buang bayi, lesbian, gay, budaya melepak & kutu rayau sambil menasihati mereka tentang kemuliaan & keampunan yang diganjarkan Allah dalam bulan Ramadhan ini.

Alhamdulillah, respon & penerimaan dari mad'u yang didekati adalah baik. Masing-masing memberikan respon & mahu bekerjasama. Salah satu perkara yang menarik perhatianku adalah sekumpulan besar pelajar maahad tahfiz yang juga turut serta dalam program seumpama ini.

Suasana nampak luar biasa pada pandanganku yang sebelum ini tidak pernah melihat begitu ramai tahfiz yang berserban & berjubah putih yang bercampur gaul dengan mat-mat motor, remaja-remaja bawah umur & pasangan kekasih tanpa nikah untuk memberi nasihat & bertazkirah.


Alhamdulillah, menurut senior-senior, keadaan seumpama itu adalah sudah menjadi kebiasaan kerana mereka [maahad tahfiz] akan mengadakan program dakwah lapangan seperti itu setiap bulan. Subhanallah! betapa mereka istiqamah dalam usaha dakwah ini.

Aku banyak belajar dari masyarakat luar kampus ini. Betapa aku terkesan dengan tazkirah ringkas Bilal masjid tempat kami beriktikaf. Betapa aku kagum dengan mak cik2 yang energetik yang sangat bersemangat mengerjakan solat sunat tarawih 20 rakaat [sedangkan gadis2 remaja yang masih muda sudah berundur ke belakang kerana kaki lenguh..]. Betapa adik-adik tahfiz belasan tahun yang istiqamah menyebar dakwah dengan tegas & tawaduk. MasyaAllah! Tak tergambar rasanya hati ini..

Jauh di suatu sudut hati ini, aku rasa benar-benar bersyukur kerana Allah memulangkan aku ke pangkal jalan & memberiku kesempatan untuk meraih tarbiyah daripada semua peristiwa ini.

Nasihatku sebagai hamba Allah yang dhoif ini kepadamu teman yang kukasihi kerana Allah;

Segeralah menyahut seruan taubat tatkala hatimu terdetik penyesalan akan dosa-dosa yang telah/sedang kamu lakukan. Itu tandanya hati kamu masih hidup & masih ada lagi keimanan dalam hatimu.

Kenapa beralasan untuk bertaubat & membiarkan diri terus dibelenggu dosa? Kenapa masih bertangguh menyahut panggilan Allah seolah-olah kamu boleh membeli hidayah Allah?

Jangan ikut kawan, jangan buat demi manusia. Jangan dikira nasib satu jemaah. Jangan-jangan.. Kerana tiba detiknya pengadilan hakiki kelak, aku, kamu & kita semua dihisab atas tiket diri kita sahaja. Nafsi-nafsi! [sendiri-sendiri].

Tatkala Hidayah Allah menyapai hati, raihlah ia dengan kerendahan hati & bawalah hatimu itu menuju Allah & kamu akan ketahui betapa indahnya jalan tarbiyah ini hinggakan kamu tidak mempunyai satu perkataan pun untuk menggambarkan kesyukuranmu padaNya.

Akhir kalam,

Di kesempatan ini juga; ingin ku kongsi Head Line majalah Solusi bil 23;

Apabila kita mencintai Allah, hakikatnya kita akan memiliki segala-galanya. Inilah cinta yang tidak akan terpisah oleh ruang, jarak, masa, harta & kematian. Persoalannya; sejauh manakah cinta kita terhadap Allah..?

Ingatlah, selangkah kita mendekati Allah, seribu langkah Allah menghampiri kita.

Mari bersama-sama berusaha untuk menyempurnakan cinta ini kerana hari perpisahan itu sudah hampir tiba..

Allahu 'alam.

p/s: sejak akhir-akhir ini; aku semakin menyukai merah jambu.. :)

6 comments:

 1. salam kak safi ku syg..

  alhamdulillah akhirnya dpt jg pengisian utk fasa ke -3 bulan ramadhan dari kak...

  spt biasa hati bergetar tika mmbaca bait-bait yg tertulis dlm entri kak..

  syukran yg x t'hingga..

  uhibukifillah.

  ReplyDelete
 2. wasalam warahmatullah nisa yang dirindui.. :)

  Alhamdulillah, akhirnya dapat juga update blog! hehe. setelah lama berhibernasi & menyepi diri.

  la syukran.. 'alal wajibati. Harapnya bermanfaat bgimu dik..

  uhibbukifillahi taala..

  penghujung ramadhan ini,
  selamat beribadah!
  semoga semakin kencang amalan kebaikanmu.. :)

  ReplyDelete
 3. assalamualaikum, izinkan saya share dalam facebook artikel nie.. menarik utk dikongsikan..

  ReplyDelete
 4. waalaikumussalam.

  silakan.. moga bermanfaat.

  ReplyDelete
 5. Salam safi..
  Sama2 kita terus mempertingkatkan amalan diakhir Ramadhan ini hingga seterusnya. Moga beroleh magfirah.

  P/s: Peminat merah jambu :).

  ReplyDelete
 6. salam kak NK;

  insyaAllah kak..
  mudah2an semakin dekat masa meragut ramadhan dari kita, semakin hebatlah amalan kita.

  p/s: kita bleh masuk grup sama ni.. :)

  rindu sgt sama akak.. :-*

  selamat menyambut aidilfitri. Mudah2an Allah merahmatimu selalu..

  ReplyDelete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."