Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Wednesday, December 25, 2013

Mim. Alif. Ta. Ya.


Andai kita diciptakan untuk berbahagia selamanya di dunia,
Nescaya Syurga itu akan kehilangan istimewanya.
Dan pastilah kematian itu dicipta tiada.

***

151213


Bismillah,
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.
Selawat & salam buat Nabi junjungan, Nabi Muhammad sollallhu 'alaihi wa sallam.

Baru-baru ini sangat meluas berita kesyahidan almarhum Ahmad Ammar, seorang pemuda yang berjiwa besar & memainkan peranan yang sungguh hebat dalam perjuangannya menyebarkan dakwah di bumi Turki. Bahkan almarhum juga disemadikan di kawasan persemadian sahabat Nabi, Abu Ayyub al-Ansari. Subhanallah.

Dalam pada pemuda pemudi seusianya yang mabuk dengan syndrom mahu 'berbakal imam', 'berbakal makmum', sibuk dengan virus k-pop & trend-trend terkini, Almarhum mengejar matlamat & cita-cita yang lebih mulia; yakni syahid memperjuangkan agama. Subhanallah. Apa lagi kemenangan yang lebih bermakna melainkan bertemu Allah dengan cara yang diredhaiNya, bahkan mendapat ganjaran syurga & disandingkan dengan bidadari yang suci lagi terpelihara? Allahuakbar.

"Mungkin dunia ini terlalu kotor untuk menampung jenazah Ammar yang mulia, tapi bukankah Nabi pernah bersabda di dalam hadis baginda bahawa, seseorang yang soleh apabila dia mati, akhirat adalah kerehatan baginya setelah dia kepenatan di dunia." [Ust Hasrizal, Program 'Ammar Bertemu Bidadarinya'] 

Allahuakbar... :'(

Belum pun surut perihal kesyahidan Ammar yang meninggal di usia yang muda, berapa ketika selepas itu, diberitakan pula seorang sahabat sewaktu sama-sama menuntut ilmu di USM dahulu kembali ke rahmatullah. 

Rata-rata dalam kalangan kami semuanya terkejut arwah meninggal dalam usia yang muda; 23 tahun. Benarlah usia tua & penyakit bukanlah syarat wajib kematian. Boleh sahaja kita mati dalam usia yang kita anggap masih muda, boleh juga kita mati dalam pada kita menyangka kita sihat segar bugar segala. 

Sebak terasa membaca catatan-catatan sahabat-sahabat yang menukilkan momen bersama almarhum. Almarhum dipuji sebagai sahabat yang baik, soleh serta sentiasa bersemangat dalam gerak kerja dakwahnya.

Hari yang sama, malam itu... sewaktu hendak tidur, tiba-tiba sahaja diri ini terasa sebak & insaf apabila terpandangkan katil.

"Malam semalam pun arwah seperti aku. Tidur di atas tilam. Tetapi malam ini arwah tidur di dalam tanah.... siapa tahu, mungkin esok lusa giliran aku pula tidur di dalam liang lahad..."

Astaghfirullah. :'(

***

Ketahuilah saudara saudariku...

Malam ini mungkin kita tidur di atas katil yang empuk, berselimut tebal menepis rasa kedinginan. Malam esok siapa tahu kita akan tidur di dalam liang lahad, diapit kiri kanan oleh tanah, berselimut hanya dengan kain kafan.

Ada pepatah menyebut: "tomorrow never die." Tetapi jangan kita lupa.. "tomorrow maybe we'll die.."

Sungguh... kematian itu sungguh dekat. 
Sungguh... cukuplah kematian sebagai peringatan & nasihat..

Periksa bagaimana kita menjalani kehidupan kita seharian. Telitilah apa perbuatan yang kita lakukan untuk mengisi masa kita dalam sehari-hari.

Jika kita banyak isikan ruang masa itu dengan keduniaan, kita akan rasa kehidupan akhirat itu seperti jauh sangat lagi. Kadangkala sampai terasa seakan-akan akhirat itu tiada. Disebabkan terlalu sibuk dengan kehidupan dunia, kita terlupa akan kewujudan kehidupan akhirat yang abadi.

Teliti semula, apa yang kita banyak lihat. Adakah lebih rancak kita melihat program hiburan yang melalaikan melebihi program ilmiah yang penuh pengisian? Adakah kita lebih banyak lihat perkara-perkara lagho & haram seperti cerita yang pelakonnya tidak menutup aurat, jalan ceritanya tiada manfaat atau kita banyak melihat wajah-wajah ulama' memberikan ceramah & peringatan untuk pedoman di masa mendatang?


Apakah kita lebih banyak menghabiskan masa di laman sosial berbanding melihat al-Quran?

Jom muhasabah diri, apa yang banyak kita ingati, lirik lagu terkini ataupun surah-surah untuk dihafazkan?


Mari semak semula, apa yang kita banyak kita dengar. Adakah kita lebih banyak mendengar gelak ketawa terbahak-bahak daripada program keduniaan, atau lebih banyak telinga kita mendengar kalam al-Quran, mahupun murobbi memberikan pengisian & tips menjalani kehidupan yang lebih barokah?Juga mari kita amati semula, apa yang banyak kita sebut. Adakah banyak bibir kita mengalunkan kalam mulia kalam al-Quran, berzikir mahupun beristighfar ataupun lebih banyak kita mengumpat, atau menyanyikan bicara-bicara keduniaan? 


Mencicip kalam Ustazah Norhafizah Musa sewaktu mengisi tazkirah usai maghrib semalam; "Muslimin yang tidak pergi ke masjid, bertanyalah kepada dirinya, jika dia mati, dia hendak bawa jenazahnya ke mana? Masjid tidak kenal siapa dia kerana tidak pernah bertamu mencecahkan dahi untuk bersujud kepada Allah."

Astaghfirullah. Ampunilah segala dosa-dosa kami, ya Allah. :'(

***

Bukanlah kematian itu yang patut ditakuti, tetapi takutlah mengenangkan dosa yang mana bakal mengubah cara kita mati (mudah atau penuh derita), penghujung waktu kita mati (dalam kemuliaan atau kehinaan), & bagaimana kehidupan kita selepas mati (diseksa di dalam kubur @ lena damai dalam kerehatan).

Para murobbi selalu berpesan, jangan kita takut mati.. kerana kita semua akan mati & akan dikembalikan semula kepada Allah; pemilik kita yang abadi. Oleh itu, jangan takut mati. Tetapi berusahalah untuk memilih penghujung yang baik.. insyaAllah. 

Bukankah seumur usia kehidupan atas kehidupan ini adalah persiapan untuk kita ke negeri akhirat? & alam barzarkh adalah transit untuk ke perkampungan asal kita yang abadi.

Sayidina Bilal tatkala saat-saat menghadapi sakaratul maut hanya tersenyum melihat isterinya yang cantik rupawan menangisi keadaannya yang sudah nazak.

"Sungguh... tiada di dalam kehidupanku yang lebih menghibakanku melainkan saat ini.. saat untuk aku berpisah denganmu wahai suamiku yang sangat aku cintai.." ujar isterinya dengan tangisan pilu.

Sayidina Bilal lalu menjawab: "janganlah bersedih sayangku kerana saat ini adalah saat-saat yang paling aku tunggu-tunggu.. saat yang paling indah di dalam hidupku.. saat untuk aku bertemu dengan Allah & rasulullah sollallahu 'alaihi wasallam yang sangat aku rindu... selama ini kehidupan inilah yang menyekat aku daripada berkumpul semula dengan mereka yang aku rindui."

:') Allah..

Bebezanya cara ahli syurga memandang kematian & kehidupan akhirat berbanding kita ini...


***

Firman Allah SWT,

"Katakanlah (Muhammad), "Apakah perlu Kami Beritahukan kepadamu tentang orang yang paling rugi perbuatannya?" 

"Iaitu orang yang sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia, sedang mereka mengira telah berbuat sebaik-baiknya." 

"Mereka itu adalah orang yang mengingkari ayat-ayat Tuhan mereka & tidak percaya terhadap pertemuan denganNya. Maka sia-sia amal mereka & Kami tidak akan memberikan penimbangan terhadap (amal) mereka pada hari kiamat." 

"Demikianlah, balasan mereka itu neraka jahannam, kerana kekafiran mereka, & kerana mereka menjadikan ayat-ayatKu & rasul-rasulKu sebagai bahan sendaan (olok-olok)" 

[Surah 18; al-Kahf : ayat 103-106]

Gerun apabila mentadabbur ayat ini. Seolah-olah kita sangat confident memasuki dewan peperiksaan, confident sewaktu menjawab soalan & dengan confident kita akan skor dengan cemerlang. Namun, apabila keputusan peperiksaan diumumkan, kita memperolehi D atau E bagi semua subjek yang diambil. 

Terkejut? Kecewa? Hampir gila apabila memikirkan mengapa kita boleh gagal sedemikian rupa? Analogi ini sekadar contoh picisan, kehidupan dunia. 

Manakala jika kita gagal di akhirat, seperti yang Allah gambarkan di dalam surah ke-18 ayat 103-106 itu, ternyata waktu itu tiada apa makna kehidupan kita berpuluh-puluh tahun di dunia itu. Sia-sia. Kita muflis. Kita gelandangan di akhirat. 

Sedangkan orang-orang lain, bergembira atas nikmat kurniaan Allah, balasan syurga yang tidak tergambar indahnya, dapat menatap keindahan wajah Allah, dapat bertemu dengan Rasulullah sollallahu 'alaihi wasallam. Sedangkan kita, Allah tak nak bertemu kita. Nabi sollallahu 'alaihi wasallam tak kenal siapa kita, tak mengaku kita ini umat baginda. 

Astaghfirullah.
Allahumma solli 'ala sayyidina muhammad.

***

Pesanan ini untuk diri ini & kalian yang membaca,

Liang lahad itu boleh jadi tamanan mengharum mewangi & nyaman seperti pelukan kasih sayang seorang ibu andai kita ini hamba yang Allah redhai & taat sepanjang kehidupan atas dunia ini.

Liang lahad itu juga boleh menghimpit tubuh badan hingga rusuk bertemu rusuk & disengat ular & jengking yang berbisa andai kita ini hamba yang Allah murkai sepanjang di dunia yang fana ini.

Maka, pilihlah.

:'(

Moga Allah ampuni semua dosa-dosa kita & menerima semula amalan kita yang tidak sempurna. Amiin.

Wallahu 'alam.

---
Notakaki:


No comments:

Post a Comment

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."