Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Friday, April 15, 2011

Salam Imtihan.


Date: 15/4/2011
Time : 12.51 a.m
Location: Negeri 9; home sweet home :)


Bismillahirrohmanirrohim..

Alhamdulillah.

Aku masih ada di rumah. Hari-hari yang membahagiakan dengan izin Allah menjadikan aku seakan terlupa next week adalah minggu peperiksaan akhir bagi sidang ini. ;)

Sudah hampir 7 hari bermalam di baiti habibi bersama ibu, ayah & semua yang menjadi kerinduan & kesayangan selama berbulan di bumi penang. Namun, natijah daripada kebahagiaan ini, berat badan yang makin bertambah nombornya serta sedikitnya gerak kerja & usaha untuk membuat persediaan menjelang peperiksaan akhir minggu hadapan. Astaghfirullah hal adzhim. Betapa tidak produktifnya diri ini. (^^')

Walaupun begitu.. cuti yang singkat ini dihabiskan dengan berkasih sayang dengan ibu, ayah & keluarga. Berziarah ke rumah abang-abang, melawat anakanda Daniel Haq bin Mohd Hafiz yang 'hensem' persis ayahnya. ;p. 

Doa Makde, mudah-mudahan Daniel membesar menjadi Mujahid kebanggaan agama kelak. insyaAllah. Sedar tak sedar sudah 2 org anak saudaraku rupanya.. Alhamdulillah.

Tidak terkilan sedikit pun dengan cuti yang sepatutnya dihabiskan dengan membuat ulangkaji & persediaan exam, bahkan aku bersyukur dengan apa yang telah ku jalani sepanjang seminggu ini. 

Teringat pesan ustaz penceramah di surau, tenang-tenangkan hati, bahagia-bahagiakan hati sebelum berperang minggu hadapan, insyaAllah. 

Coretan buat diri ini serta sahabat-sahabiah sekalian sempena hari-hari yang bersisa sebelum ke minggu peperiksaan yang bakal menjelang;

Berusaha, bertawakal, berdoa, seiring. Peringatkan diri, bukan hasilnya yang dipandang Allah, bahkan Dialah yang menentukan hasil tersebut. Yang Allah pandang adalah usaha, kerja keras serta sekuat mana yakin, doa & tawakal kita padaNya setelah kita berusaha. Niatkan belajar kerana Allah. 

Jagalah hubungan kita dengan Allah dalam sepanjang kita berusaha. Kita berjaya bukan kerana usaha kita, tetapi semuanya kerana izin, rahmat & redha daripada Allah. Jangan sibuk dengan revision & study sampaikan terlupa untuk solat dan beribadah. Ingatlah, yakinlah bahawa ilmu itu datangnya daripada Allah yang diberikanNya kepada hamba-hambaNya yang terpilih.

Sebagaimana firmanNya;
"Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat." [QS Al Mujaadilah : 11]

Ilmu itu memiliki kebaikan jika setelah kita kaji secara mendalam, ianya membuatkan kita semakin takut kepada Allah. Ilmu yang semacam inilah yang kita mahukan, yang dicari dengan niat dan cara yang benar, nescaya kita akan mendapatkan manfaat darinya.
Imam Syafi'e ketika masih menuntut ilmu, pernah mengeluh kepada gurunya : "Wahai Guruku. Mengapa ilmu yang sedang aku pelajari ini susah sekali untuk memahaminya dan bahkan cepat lupa?" Gurunya menjawab ; "Ilmu itu ibarat cahaya. Ia hanya dapat menerangi gelas yang jernih dan bersih."

Ertinya, ilmu itu tidak akan menerangi hati yang keruh dan banyak maksiatnya.

Begitu pun, jaga juga hubungan kita dengan manusia-manusia sekeliling kita. Ibu, ayah, keluarga, teman, sahabat, kawan-kawan dan sebagainya. Jangan kita menyakiti hati mereka dan bertindak selfish. 

Ingatlah, dalam pada kita berusaha untuk menuju kejayaan, doa-doa daripada insan ini juga penting buat kita. Mudah-mudahan akan lebih berkat kejayaan yang bakal kita kecapi. insyaAllah.

Tidak lupa juga, jangan sesekali mengabaikan kesihatan. Buatlah persediaan rapi, kesihatan yang baik, beserta dengan redha dariNya sebagai peneman untuk dibawa ke dewan peperiksaan nanti.

Akhir kalam. Semoga berjaya & selamat menuju kejayaan. Mudah-mudahan redhaNya sentiasa akan ada buat kita semua.

Allahu 'alam. :)p/s: Melihat dirimu yang hebat membuatkan aku juga bersemangat utk menjadi sehebatmu. Bukan kerana ingin setanding denganmu. Tapi utk mempersiapkan diri utk bertemu dengan Allah.. insyaAllah. :)

No comments:

Post a Comment

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."