Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Wednesday, August 12, 2009

Wanita Dengan Mahar TERMAHAL Di Dunia


Bismillahirrahmanirrahim...

Salam warahmatullah sahabat-sahabat sekalian. Tahukah kalian siapakah wanita yang maharnya termahal di dunia?

Post kali ini akan menceritakan tentang kisah seorang lagi wanita solehah yang mencintai Allah dan Islam melebihi dirinya sendiri.

Marilah kita sama-sama menyusuri perjalanan seorang lagi serikandi Islam ini. Harap kisah ini dapat menjadi teladan kepada kita semua...

Suatu ketika, Abu Talhah telah mengajukan pinangan untuk menikahi Ummu Sulaim binti Mulhan. Dia menawarkan mahar yang mahal. Tetapi dia sangat terkejut dan lidahnya kelu ketika Ummu Sulaim menolak lamaran itu dengan angkuh.

Ummu Sulaim berkata;

"Sesungguhnya tidak mungkin aku menikahi lelaki musyrik. Bukankah kamu mengetahui wahai Abu Talhah, bahawa tuhan-tuhan kalian dipahat oleh Abu Fulan dan apabila kalian membakarnya dia akan terbakar?"

Abu Talhah merasakan tekanan y sangat berat. Dia pun pergi begitu sahaja dan hampir tidak percaya pada apa yang dilihat dan didengarnya. Akan tetapi kerana cintanya yang amat dalam pada Ummu Sulaim, Abu Talhah kembali lagi dengan mahar yang lebih besar dan janji kehidupan yang lebih menyenangkan, dengan harapan hati Ummu Sulaim akan tunduk dan menerimanya.

Lalu, Ummu Sulaim berkata lagi; dengan nada sopan santun;

"Lamaran anda tidak sepatutnya ditolak wahai Abu Talhah, namun anda adalah lelaki kafir sedangkan aku adalah wanita muslimah. Tidak boleh dan tidak sah bagiku untuk menikah denganmu."

Abu Talhah pun berkata; "Apa yang kau inginkan?"
Ummu Sulaim kembali bertanya; "Apa keinginanku?"
Abu Talhah menyoalnya; "Apakah emas dan permata?"

Ummu Sulaim menjawab;
"Aku tidak menginginkan emas dan permata tetapi... yang aku inginkan adalah ISLAM darimu..."

Abu Talhah bertanya; "Siapa yang dapat menuntunku untuk itu?"
Ummu Sulaim menjawab;
"Rasulullah saw dapat menuntunmu untuk Islam."

Maka bergegaslah Abu Talhah menuju kepada Rasulullah saw yang ketika itu sedang duduk bersama sahabat-sahabatnya. Ketika Rasulullah saw melihat Abu Talhah, baginda berkata;

"Telah datang kepadamu Abu Talhah, sedang kedua matanya memancarkan sorotan cahaya Islam..."

Abu Talhah telah menceritakan apa yang dikatakan oleh Ummu Sulaim kepada Rasulullah saw. Akhirnya Abu Talhah menikahi Ummu Sulaim dengan mahar yang diminta wanita itu; iaitu menganut Islam.


Sesungguhnya, wanita itu adalah teladan bagi setiap wanita yang menginginkan kemuliaan dan berusaha meraih keutamaan. Lihatlah bagaimana beliau menuliskan ayat-ayat indah dalam biografi kehidupannya, bersama tanda-tanda kemuliaan dan bukti2 keimanan. Betapa besarnya pahalanya di hadapan Allah. Bagaimana dia meninggalkan pujian yang indah san memilih pahala yang besar dan penuh berkat.

Demikiannya, beliau sangat jujur dengan Tuhannya, jujur dengan dirinya, dan jujur dengan manusia. Selamat buat Ummu Sulaim dengan kenikmatan yang kekal dialaminya dan betapa beruntungnya beliau kerana mendapat mahar yang paling mahal. Mahal dari dunia dan segala isi...

Jadilah dirimu lebih lembut
Dari tiupan angin yang sepoi-sepoi...
Dan lebih tinggi cita-citanya
Dari bintang di langit dunia...2 comments:

 1. sungguh menarik post ini...
  pd ana,di zaman fasyak dan mungkar ini sukar utk menjumpai wanita muslimah seperti Ummu Sulaim ini...tdk di nafikan,setiap lelaki mmg mengdambakan wanita sebegini...

  ReplyDelete
 2. Salam Aiman,
  betul,
  memang benar2 sukar utk mncari wanita seutuh pendirian Ummu Sulaim. Tidak memandang emas, permata dan harta sebagai mahar...
  Memang lebih banyak kaca dari permata pada akhir zaman ini...
  Semoga Allah menyelamatkan hati2 y beriman dan terus memberi petunjuk kepada kita semua...
  Apapun, t.kasih atas komen anta. :)

  ReplyDelete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."