Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Tuesday, October 30, 2012

Bidadari Mencemburuimu.

1/10/2012
Isnin;
15 Zulkaedah.
[Edited: 30/10/2012]


Bismillahirrohmanirrohiim..
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah.. September 2012 meninggalkan diri ini dengan kebahagiaan & senyuman. Oktober juga sangat membahagiakan.. :) Mudah-mudahan November yang bakal dititi masih dalam pemerhatian & perlindungan Allah, insyaAllah.


"...Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya, & hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya..." [an-Nur: 31]

Apabila kita menyebut tentang muslimah (wanita islam), terdapat sesetengah persepsi mengatakan bahawa golongan ini wajiblah bersifat lemah lembut, ayu, sopan santun dan sebagainya. 

Tergambarlah peribadi yang indah itu menghiasi jasad yang manis menutupi aurat dengan sempurna.

Subhanallah.
Fitrah wanita itu memang sudah Allah jadikan cantik. Maka, akan bertambah cantiklah jika dihiasi pula dengan ilmu, keimanan & akhlak yang mulia.Jilbab & Persepsi.

Saya terkesan dengan idea Akhi Salim A.Fillah di dalam bukunya 'Biar Bidadari Mencemburui Dirimu' tentang tudung bukanlah penghalang untuk setiap muslimat bagi menjadi dirinya yang sebenar. 

Renungi pertanyaan yang dikemukakan; 
"Tahukah anda peraturan-peraturan yang ditetapkan untuk orang yang bertudung kadang-kadang membebankan wanita?"

Padahal tudung bukanlah topeng yang memerlukan kita menjadi orang lain apabila memakainya. Tidak bermakna kita perlu menghapus ciri-ciri unik peribadi kita walaupun kita bergelar muslimah yang berpegang teguh kepada al-Quran dan as-Sunnah.

Memaksa diri menjadi orang lain selepas melakukan hijrah dengan memakai tudung dan menutupi aurat dengan sempurna adalah perbuatan tidak cerdik. 


Alangkah 'plain'nya dunia ini apabila semua manusia nampak seragam peribadinya. Macam robot yang sudah diset, 'perempuan bertudung sifatnya mesti begini, begini, begitu...'

Selalu benar persepsi diletakkan tidak berapa tepat dan kena pada tempatnya. Sebagai contoh; muslimat bertudung labuh jenis yang sopan santun, pemalu, keibuan, lemah lembut dan sebagainya.

Disebabkan wujudnya persepsi yang demikian, ramai muslimat yang berperibadi lebih 'outspoken', ceria, kelakar dan 'gila-gila' berasa kurang tertarik untuk mengenakan tudung labuh kerana takut akan persepsi yang bakal di'tag' kepada diri mereka.

"Ish... aku ni jenis huha-huha... mana layak pakai tudung labuh. Orang pakai tutup litup ni semua sopan santun, suara lembut gila. Aku ni spesis lain...." 
"Aku ni jenis suka lasak-lasak. Tak pasal-pasal aku bagi buruk je nama baik perempuan bertudung besar yang ayu, sopan gitu..."

Kasihannya muslimat..
Disebabkan 'tag' yang dilemparkan bahawa wanita bertudung labuh sepatutnya begini, begitu, begini.. maka, terjadilah beberapa situasi;

1) Muslimah cenderung bersikap hipokrit, tidak menjadi dirinya yang sebenar hanya kerana takut dipandang serong. 

p/s: Berubah sifat-sifat yang buruk kepada yang baik itu amatlah baik. Sebagainya contohnya; daripada panas baran menjadi lebih penyabar. Namun, hal yang tidak digalakkan adalah seperti disebabkan sudah bertutup litup, jadi segan pula untuk perkara-perkara kebaikan. Contohnya;  malu untuk kehadapan dalam public speaking, project presentation dan sebagainya dengan alasan muslimat itu sepatutnya duduk belakang tirai saja. 

Alahai.....

2) Lebih menyedihkan, sebahagiannya yang tidak mampu bertahan dengan sifat yang dibuat-buat itu akhirnya cenderung untuk kembali kepada penampilan lama kerana merasakan potensi mereka terbatas oleh penampilan yang menepati syariat itu.

"Aku rasa masa aku pakai shawl dulu aku lebih hebat dalam public speaking, debate. Aku rasa free & berkeyakinan. Tudung labuh buat aku rasa aku rendah diri pulak.." 

Eh..?
Ini lagi satu alahai...

Ya Allah.. 
Mudah-mudahan Allah tetapkan hati-hati kita terus atas jalanNya. Sibghah Allah.

Sahabat-teman-kawan-rakan-taulan..
Saya tak nafikan. Memang banyak ujiannya bagi muslimat yang berusaha keras menjaga auratnya ini. Pelbagai persepsi dilemparkan, tidak kiralah samada positif, negatif bahkan keterlaluan sekalipun.

Saya pernah, sedang & boleh jadi akan terus melaluinya juga pada masa mendatang. Namun, mari kita sama-sama pujuk hati. 


Jangan sesekali rasa putus asa dengan jalan (kebaikan) yang telah kita pilih..

Hidup itu sendiri adalah ujian.


Masa inilah kita kena tanya semula diri kita.
Pengorbanan ini, untuk siapa kita lakukan?

Pujuk hati, tidak kisahlah apa sekalipun yang kita lakukan, jika alasannya adalah kerana Allah, tiada sebab untuk kita berasa lemah, putus asa & tertekan. Sebab kita tahu untuk Allah-lah pengorbanan itu kita lakukan. 


Kita melakukan untuk Allah.

Adakah perkara yang lebih penting untuk kita selain Allah?

InsyaAllah, selagi mana niat kita betul, cara kita betul & matlamat kita juga betul, Allah akan permudahkan urusan kita. Tetaplah dengan variasi sifat-sifat peribadi kita yang unik selagi mana kita yakin, ia akan tetap Allah suka.

Lupakah kita akan sebarisan tokoh agama yang mengharum namanya sebagai serikandi Islam yang gemilang?

1) Nusaibah binti Ka'ab yang melindungi Rasulullah SAW ke mana-mana beliau bergerak dalam peperangan. 
2) Ummu Hani binti Abu Talib yang berkeperibadian kuat & berani adalah wujud dalam bingkisan Sirah. 
3) Tentulah ada muslimat yang mewarisi peribadi manja & ceria Sayyidatina Aisyah. 
4) Ada juga yang mampu membentak & ketawa terbahak seperti Hafshah. 
5) Begitu juga wanita yang lemah lembut dan sangat keibuan seperti Siti Khadijah. 
6) Serta jangan lupa kepantasan Khaulah al-Azwar yang hebat di dalam peperangan hingga Khalid al-Walid terpegun melihatnya kerana menyangkanya adalah lelaki!

Lalu, di mana salahnya?

Bukankah muslimin pun Allah jadikan dengan citarasa yang berbeza?


Subhanallah.
Hebatnya kebijaksanaan Allah.

"Sibghah (agama) Allah, & siapakah yang lebih baik sibghahnya daripada Allah? KepadaNya kami beribadat." [2:138]

Lalu, wahai muslimat...
Bergembiralah dengan warna warni peribadimu yang pelbagai. Namun, masih perlu berpandukan garisan syariat yang telah Allah tetapkan.

Tudung bukanlah alasan untuk kita menjadi orang lain. 

Tudung bukanlah sandiwara untuk kita menukar karekter peribadi kita. 

Muslimat yang sempurna menutupi auratnya, tidak kiralah samada dia itu orangnya ceria, pendiam, suka ketawa, suka bercakap, pandai berdebat dan sebagainya, insyaAllah, tetap masih istimewa setiap seorang daripadanya.Tuntutan Sebagai Wanita Islam Yang Beriman.


Kewajipan sebagai wanita Islam (muslimat) secara generalnya ada 7, yakni;

1) Memelihara pandangan matanya & memelihara kesuciannya.
"Katakanlah kepada wanita yang beriman; "Hendaklah mereka menahan pandangannya & kemaluannya, & janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya." [an-Nur:31]

2) Menutup aurat dengan sempurna.

"...Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya, & hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya..." [an-Nur: 31]


3) Hendaklah tidak menampakkan perhiasan yang tersembunyi seperti rambut, leher, kedua-dua lengan & betis kaki melainkan kepada suami atau mahramnya.
"Dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali pada suami mereka, atau ayah mereka, atau anak-anak mereka. atau anak-anak suami mereka, atau anak-anak saudara-saudara lelaki mereka, atau anak-anak saudara lelaki mereka, atau anak-anak saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak yang belum mengerti tentang aurat wanita." [an-Nur: 31]

4) Hendaklah sopan ketika berjalan & berbicara.
"Maka janganlah kamu tunduk (sengaja melemah lembutkan suara) dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit di dalam hatinya, & ucapkanlah perkataan yang baik." [al-Ahzab: 32] 
"Dan janganlah mereka menghentak kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan..." [an-Nur: 31]


5) Hendaklah mereka menjauhi segala sesuatu yang menarik perhatian lelaki kepada dirinya seperti berdandan (tabarruj) yang keterlaluan kerana ini bukanlah akhlak seorang wanita yang solehah.
"Setiap pandangan (kepada lawan jenis sehingga meransang syahwat) adalah zina. Seorang wanita yang memakai wangian kemudian melalui satu kumpulan (lelaki) lalu tertarik melihatnya, dia telah (dianggap) berzina." [HR Tirmidzi]


6) Wanita dilarang berdua-duaan dengan lelaki lain yang bukan suaminya & bukan mahramnya, untuk memelihara dirinya dari difitnah.
"Janganlah sekali-kali seorang lelaki berdua-duaan dengan seorang wanita & jangan seorang bermusafir melainkan dengan mahramnya." [Muttafaqun 'alaih]

7) Jangan bergaul dengan lelaki lain kecuali atas perkara-perkara yang terpaksa & kemaslahatan yang dibenarkan.

Subhanallah...
Maha suci Allah..

Indahnya Islam, sentiasa memuliakan & memelihara wanita daripada segala bentuk penindasan, penghinaan & eksploitasi. Malah Islam juga mengangkat martabat wanita tatkala maruah & martabat wanita dipermainkan & diperhambakan ketika zaman jahiliyyah.Istimewanya Seorang Muslimah.

Hm..
Bicara tentang warna-warni keperibadian muslimat, buat saya teringat kepada usrati & naqibah; Kak Zati. 

Masing-masing dengan keunikan karekter masing-masing.

Ada yang peramah.
Ada yang sangat suka mengusik.
Ada yang sangat ceria.
Ada yang terkenal dengan sikap suka bercakap dengan suara kuatnya.
Gelabah & mudah cemas.
Keibuan & matang.
Ceria & suka ketawa.
Tak lupa juga ada yang pendiam & sangat pemalu.

Allah...
Manisnya semua muslimat ini..
Peribadinya yang pelbagai menceriakan suasana usrah.


Seorang muslimah dilahirkan ke dunia ibarat sebutir permata, apabila digilap akan memancarkan kilauan cahaya. Apabila diletak ditempat yang mulia akan disanjung sebagai pemaisuri. Apabila dibekal ilmu di dada akan menjadi cendekiawan bestari. Seorang muslimah tetap istimewa sebagai suri hati sang jejaka, menjadi ibunda kepada puteri & putera serta menjadi bualan penghuni langit dunia. Ya Allah.. alangkah indah & istimewanya muslimah yang punya Allah di dalam jiwanya..

Oleh itu, tidak perlu disembunyikan keunikan diri sungguhpun kita bertudung litup. Biar keindahan warna-warni itu hidup & meronai dunia dengan pelangi akhlak yang sangat indah.

Ya, hiasi keunikan karekter diri dengan kemuliaan akhlak.Benteng diri dengan malu dan iman yang kukuh melalui pencarian ilmu & beramal memenuhi kehendak syariat. 

Dengan adanya semua aspek ini yang menghiasi seorang muslimah, tentulah semakin manis dia dimataNya. insyaAllah.


Wahai muslimat yang dikasihi Allah..Jagalah maruah & akhlak di hadapan Allah, ibu bapa, keluarga, sahabat-teman-kawan serta kepada yang bukan mahrammu. Yang demikianlah solehahnya kamu hingga bidadari pun mencemburuimu.. 

Sebagaimana yang disebutkan di dalam hadis, sesungguhnya dunia itu adalah perhiasan & seindah perhiasan dunia adalah wanita (isteri) yang solehah..

InsyaAllah.

Allahu'alam..

--------
p/s: Jangan sesekali berputus asa untuk berdoa, berazam & mengimpikan agar Allah akan memandang kita dengan pandangan rahmat & kasih sayangNya.. 

Notakaki:
Ibadah perlu dilakukan dalam keadaan berilmu supaya sah di sisi Allah. Beramallah dengan ilmu, bukan sekadar ikut-ikutan. Jangan beramal dalam keadaan jahil.
# Sekecil-kecil perkara juga dikira ibadah hatta mengerdip kelopak mata. Maka, kerjakanlah segala apa diniatkan kerana Allah swt. Mudah-mudahan diganjarkan kebaikan yang terbaik.
# Muslimat yang memiliki barang perhiasan & hanya menyimpannya tanpa memakainya wajib membayar zakat perhiasan. Tetapi tidak wajib berzakat andai semuanya dipakai.
# Islam juga sangat menggalakkan muslimat untuk memperbanyakkan amalan berpuasa & bersedekah. 


No comments:

Post a Comment

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."