Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Tuesday, September 11, 2012

Bila Bermasalah. Kita Patut Cari Siapa?

Bismillahirrohmanirrohiim...

Sabda Rasulullah salallahu ‘alaihi wasallam;“Tinggalkanlah apa yang meragukanmu. Kerjakanlah apa yang tidak meragukanmu, sesungguhnya kebenaran membawa ketenangan & dusta itu menimbulkan keraguan.” [HR at-Tirmidzi]

Meluahkan perasaan & masalah di alam maya merupakan salah satu kesilapan & sikap tidak cerdik yang dilakukan oleh kebanyakan kita hari ini, termasuklah hambaNya yang dhoif ini.

Ya, kadangkala disebabkan rasukan emosi marah, geram, tidak puas hati, kita melempiaskan amarah kita melalui kata-kata perlian, sindiran di laman maya seperti di blog, Facebook & Twitter. 

Mungkin kita menulis kata-kata itu secara general tanpa menujukan secara langsung kepada siapa yang kita target sebenarnya. Bagi kita, itu mungkin cara terbaik, dengan harapan pihak yang kita target itu akan ‘menangkap’ makna sindiran kita itu. Ataupun, kita sekadar meluahkan apa yang kita rasa tanpa niat untuk menujukan statement itu kepada sesiapa pun.

Namun, sedarkah kita bahawa tindakan kita yang memerli secara indirectly (tanpa menyebut nama sesiapa itu) sebenarnya umpama peluru yang ditembak secara rambang? Maknanya, sesiapa sahaja boleh terkena ‘tembakan’ kata-kata hamburan kita itu. 

Natijahnya, ramai pula yang salah anggap status, kata-kata & perlian tersebut walhal kita bukannya menujukan ayat tersebut kepada mereka.

Ah... sudah...

Small mistake leads to a big damage.
Kesilapan remeh, natijahnya besar.

Hubungan yang baik, menjadi retak.

Pelbagai prasangka mula muncul akibat hati yang panas & sakit.

Syaitan pula mula membakar-bakar perasaan kita. Menjadi batu api.

Malah, tambah memburukkan lagi keadaan, pihak yang kita sindir itu langsung tidak terkesan dengan ‘tembakan’ kata-kata kita tetapi ia ‘mengenai’ orang lain pula.

Maknanya, secara tidak langsung, ramai yang terasa hati dengan kita. Realistiknya, kita seolah-olah telah membuat senarai baru manusia yang tidak puas hati & memusuhi kita.

Allah.... :’(Sebahagian daripada kita mungkin boleh berbaik sangka apabila terbaca luahan, amukan & hamburan perasaan orang lain di laman maya.

"Ah.. dia bukan tujukan dekat aku tu.."

Namun, itu tidak bermakna kita sepenuhnya boleh menganggap manusia lain juga boleh berbaik sangka kepada kita...

Hati manusia ini sangat sensitif. 

Sebagaimana kita tidak suka hati kita disakiti, begitu jugalah dengan orang lain...


Antara kita sedar atau tidak...


Ramai di antara kita cenderung untuk menjadi silent reader, silent visitor, silent stalker. Maknanya, ada orang datang senyap-senyap mengunjungi blog kita, wall Facebook & Twitter kita, membaca kata-kata yang tertulis & meninggalkan laman tersebut tanpa komen, like, jejak & reply.

Ini sangat bahaya. Bahaya untuk 'penembak' yang suka menghambur kata-kata secara rambang tadi.

Kita tidak tahu, pengunjung tadi pergi dengan hati yang bagaimana.

Mungkin dia terluka dengan status kita. Walhal, tulisan itu bukanlah untuk dia.

Mungkin dia rasa sakit hati. Mungkin juga dia geram lalu menyimpan dendam barangkali. Nauzubillah.

Tulisan yang asalnya ditujukan untuk insan X telah melukakan hati insan Xi, X2 & Xii pula. Ataupun lebih ramai lagi...

Paling kritikal, apabila dia (non-target person) yang tidak ada kena mengena tadi tiba-tiba membuat status baru untuk menghentam kita kembali. Ayat yang lebih pedas berapi, membidas ayat-ayat kita tadi dengan juga membuta tuli.

Eh... 
Kan dah kita pula yang terasa.... 
Kita pula yang sedih. Frust dan sebagainya.

Apa yang boleh dilakukan?
The damage had been done. 
Lalu, terwujudlah satu calar di dalam hubungan yang asalnya baik tadi disebabkan tindakan kita yang tidak cerdik tadi.

Namun, sedarkah kita..


Bukankah ini masalah yang kita mulakan?
Bukankah luka ini tadi kita yang carikkan dahulu?

Jadi, tiada siapa yang harus dipersalahkan melainkan kita harus akui, inilah natijah ketidakcerdikan tindakan kita.Menjadi Manusia Yang 'Lurus'.

Jadi, apakata mulai hari ini, kita sama-sama mencuba untuk mengelak daripada menghambur emosi secara membuta tuli, menyindir tidak tentu hala, marah-marah & sebagainya di laman maya (Blog, FB, Twitter dll). Ia terbukti sebagai satu tindakan yang sangat tidak cerdik.

Jika kita tidak puas hati dengan seseorang atau sesuatu pihak, lebih bijak & baik sekiranya kita langsung pergi private message/direst message dia untuk menyelesaikan masalah yang kita hadapi secara terus & telus. Jika sakit hati pun, ianya antara kita dengan pihak yang betul. 

Bukannya mencari masalah baru dengan melukakan hati entah siapa-siapa yang lain pula. 

Astaghfirullah al adzhim..

Sabda Rasulullah salallahu ‘alaihi wasallam;“Iman seseorang tidak akan lurus sebelum hatinya lurus & hatinya tidak akan lurus sebelum lidahnya lurus (berkata benar & baik)” [HR Ahmad]

Maka, jadilah manusia yang bijak. 

Jika sakit hati, tidak puas hati, bermasalah dengan manusia, langsungkanlah penyelesaian dengan insan yang terlibat. Private message boleh. Opsyen lain, telefon ada, telefonlah. Atau tidak pun, lebih afdhol pergi bersemuka terus.

Jika mempunyai masalah di dalam kehidupan pula, sekali lagi, menulis status di laman maya bukanlah penyelesaian terbaik sebenarnya.

Ya, saya faham..

Banyak juga daripada kita yang sangat ‘dahagakan’ perhatian manusia. Sebagai contoh:
Bukan hanya setakat busy meng-upload pelbagai gambar yang tidak perlu, mulalah status tentang dia bergaduh dengan kekasih tak halal pun dia nak hebahkan di FB & twitter. Ataupun mengutuk-ngutuk pihak yang cuba merampas kekasihnya itu. Pendek kata, perang kata-kata la ni..

Ataupun, status sedih atas musibah yang melanda.

Memanglah, sesetengah daripada kita kadangkala memerlukan moral support from outsiders seperti kawan-kawan & sebagainya. Jadi, apabila mereka komen status FB atau reply TL twitter kita, kita jadi gembira kan. Terasa macam lega dapat share dengan orang lain tentang perasaan kita.

Namun, percayalah...
Kelegaan itu hanyalah seketika.

Ia takkan dapat diselesaikan pun sebenarnya.. sebab kita tidak pergi pun kepada 'punca' datangnya semua itu yang pastinya mempunyai solusi akan masalah kita itu.

Kenapa kita perlu mencari manusia walhal sebenarnya kita punya problem listener yang lebih setia & paling baik; iaitu Allah?

“Ala.... tak sama! Mengadu dengan Allah terbatas one-sidedly je! Tulis dekat FB, twitter, at least kita dapat direct feedback daripada kawan-kawan. Simple & faster...”

:)

:')

:'(

Istighfar jom. 

Sedih Allah bila kita cakap macam tu. 
Mudah-mudahan Allah ampunkan dosa-dosa kita.

"Hasbunallah wa ni’mal wakiil, ni’mal mawla wa nikmal nasiir." 
Cukuplah Allah sebagai penolong & sebaik-baik pelindung.
“Apabila kita selalu stress & bermasalah. Cuba recheck bagaimana keadaan hubungan kita dengan Allah.” [Pesan Ustazah]Kenapa kita rasa mengadu dengan Allah tu sukar & menyukarkan? 
Sebabnya kita tiada hubungan hati ke hati yang kuat dengan Allah. Kalau kita boleh share dengan kawan baik yang kita anggap sekepala & memahami kita.. Yakinlah, Allah-lah Yang Paling Memahami kita sebenarnya...


Jom kita buat refleksi ringkas dengan menyoal diri sendiri.

1) Ada kita cuba bangun di sepertiga malam & menangis meluahkan segala yang terbuku di hati kita selama ini? 

2) Ada tak kita serahkan betul-betul pengharapan & doa kepada Dia di samping sangat yakin bahawa pertolongan itu sangatlah dekat?

“Orang yang berzikir dalam kelalaian itu lebih baik daripada orang yang melalaikan berzikir.”Sebaik-baik Tempat Kembali. Sebaik-baik Solusi.

Sahabat-sahabat yang Allah kasihi sekalian.

Jangan tuduh Allah yang tidak-tidak bila kita belum pun mencuba lagi untuk mendekatkan diri kepadaNya. Lalu, bagaimana nak Dia kurniakan kemanisan iman & beribadah kepadaNya..?

Saya teringat, saya pernah membaca buku catatan, rahsia kecemerlangan Nik Nur Madihah. Pelajar muslimah yang hebat dari Kelantan yang mencatatkan keputusan cemerlang di dalam SPM beberapa tahun yang lalu.
Seperti yang kita lihat di dada akhbar, teratak tempat keluarga gadis solehah ini berteduh adalah sangat uzur. Tetapi mereka bahagia & terus bersyukur.

Ditanya kepadanya, apakah rahsia dia menjadi begitu tabah, kuat & tidak pernah menangis di hadapan keluarganya walau sesusah mana sekalipun ujian Allah menimpanya & keluarga. 

Ketabahan & kekuatannya itu sangat terserlah hinggakan ibubapanya menggelarkan dia gadis berhati besi.

Kalian tahu apa rahsianya?

Rahsianya adalah hubungannya yang sangat erat & hebat kepada Allah. Dia akan bangun di sepertiga malam melaksanakan ibadah qiamulail seperti solat sunat, berzikir & membaca al-Quran.

Pada waktu itulah air mata yang selama ini ditahan-tahan daripada penglihatan manusia akan ditumpahkan di hadapan Allah. Merintih, mengadu kekuatan daripada Allah. Dia menghamburkan semua kesedihan, ketidakupayaannya kepada Allah & sangat yakin Allah sedang berada dekat dengannya serta mendengar semua rintihan hatinya itu.

Subhanallah. 

Terlahirnya seseorang yang hebat, adalah hasil kehebatan hubungannya dengan Allah. Hal ini kerana jika seseorang hamba itu berusaha keras memperbaiki hubungannya dengan Allah, maka Allah akan memperbaiki segala-galanya buat dia.

MasyaAllah. 
Hebatnya. 
Hebatnya.

Jauh, longgar & lemahnya pegangan kita kepada Allah menyebabkan senang saja kita berburuk sangka kepadaNya.

Astaghfirullah al adzhim...

Kita sangka Allah tidak mendengar doa kita. Kita sangka Allah takkan selesaikan masalah kita. Kita sangka Allah takkan tolong kita. Kita sangka tiada apa-apa kesan pun jika kita mengadu & berdoa kepada Allah. Kita rasa Allah itu sangatlah jauh...

Lalu, kita memilih untuk lebih percayakan manusia.

Apabila ada khabar buruk diterima, kita akan telefon kekasih luar nikah kita dahulu. Kita akan hebah-hebahkan di laman maya dahulu. 

Yang terakhir sekali, barulah kita teringatkan Allah.

Dahsyatnya kita.

Ahklak apakah yang sedang kita pamerkan ini?

Beginikah selayaknya seorang hamba menjadi apabila menerima return-call (musibah) daripada Allah?


"Dan jika Kami Berikan manusia sesuatu pemberian rahmat dari Kami kemudian Kami tarik balik pemberian itu daripadanya, pastilah dia menjadi amat berputus asa, lagi amat tidak bersyukur." [11:9] 
"Dan jika Kami memberinya pula kesenangan sesudah ia menderita kesusahan, tentulah ia akan berkata: "Telah hilang lenyaplah dariku segala kesusahan yang menimpaku". Sesungguhnya ia (dengan kesenangannya itu) riang gembira, lagi bermegah-megah (kepada orang ramai)." [Hud : 11;10]

Cari Allah dahulu.
Mengadulah kepada Allah dahulu.
Kemudian barulah pergi kepada manusia.

Itupun, pilihlah manusia yang boleh mengembalikan semula kita kepada Allah dengan nasihat, akhlak & ilmunya.


“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang sabar.” [ali-Imran; 3: 146]

“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertawakal kepadaNya.” [ali-Imran; 3 : 159]


InsyaAllah, saya akhiri entri kali ini dengan mutiara kata daripada Imam Syafi’e buat muhasabah (renungan) diri  bersama-sama.

“Ketika aku menjadi pemaaf & tidak mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas daripada bara permusuhan. Ketika musuhku lalu dihadapanku, aku sentiasa menghormatinya. Semua itu aku lakukan agar aku dapat menjaga diriku daripada kejahatan. Aku nampakkan keramahanku, kesopananku & rasa persahabatanku kepada orang-orang yang tidak kusukai, sebagaimana aku pamerkan akhlak yang mulia itu kepada orang-orang yang kucintai.” [Imam Syafi'e]

Subhanallah..
Apa lagi yang boleh dikatakan atas mulianya akhlak kekasih Allah ini.Penutup.

Saya buat silap. Kalian juga mungkin pernah melakukan kesilapan yang sama. Kita insan biasa yang tidak pernah lekang & sunyi daripada melakukan khilaf & dosa.

Jadi, jom kita sama-sama perbaiki diri.

Gunakanlah kemudahan yang ada untuk menulis, berkongsi serta menyebarkan seberapa banyak kebaikan.

Sesungguhnya Allah sedang Memerhatikan kita, bukan hanya di alam realiti tetapi juga di alam maya.

Malaikat di bahu kanan & kiri juga sentiasa menemani hari-hari kita. Lalu, malaikat yang disebelah manakah kala ini yang sedang sibuk mencatat amalan kita agaknya..?


Berhati-hatilah di atas apa yang kita tulis & kongsikan di alam realiti & maya sekalipun. Pastinya, semua bait-bait itu akan diminta pertanggungjawaban oleh Allah di akhirat kelak..

Allahuakbar.

Mari kembali kepada Allah & menjadi pengiklan terbaik buat Islam yang indah ini dengan memperindahkan akhlak,  menambah ilmu & mempertingkatkan ibadah kita kepadaNya. insyaAllah.


Perhebatkan habluminnallah (hubungan dengan Allah). Perbaiki habluminnannas (hubungan dengan manusia). 

Sungguh...

Saya sayang kalian semua kerana Allah.

Maafkan semua kesilapan saya di atas kata-kata yang tidak menyenangkan. Teguran, tembakan & nasihat ini tentunya ditujukan buat diri ini terlebih dahulu. Seterusnya buat muhasabah kita bersama.

Semuanya diserahkan kepada Allah untuk penilaian terbaik, insyaAllah.


"Katakanlah (Muhammad), 'Apakah perlu Kami Beritahukan kepadamu tentang orang yang paling rugi perbuatannya? iaitu orang yang sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia, sedangkan mereka mengira telah berbuat sebaik-baiknya." [al-Kahf, 18: 103-104]
---
Yang terakhir..
Bila ada masalah... carilah Allah dahulu. Luahkan, kongsikan, ceritakan kepada Dia... bukannya pergi mengadu dekat Facebook, Twitter & manusia-manusia yang gagal mengingatkan kita kepadaNya.

Allahu'alam..**************


Notakaki:
# Kurangkan merungut, banyakkan bersyukur.
# Tiada orang baik yang tidak mempunyai masa lampau. Tiada orang jahat yang tidak mempunyai masa hadapan. Setiap orang berhak mendapat peluang kedua.
# Jujur dengan diri, jujur dengan orang lain. InsyaAllah akan membawa bahagia...
4 comments:

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."