Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Sunday, October 31, 2010

Kesetiaanmu Wahai Bidadari; Nailah al-Farafishah.
KESETIAAN NAI’LAH BINTI AL-FARAFISHAH


Nai’lah binti Al-Farafishah adalah seorang wanita yang cukup cantik dan mempunyai nilai akhlak yang tinggi. Dia adalah di antara wanita yang petah berbicara, seorang sasterawan dan juga penyair. 


Keistimewaan Nai’lah ini telah disampaikan oleh Said bin Al-Ash kepada Khalifah Uthman bin Affan. Tanpa berlengah lagiKhalifah Uthman telah mengutus surat kepada Said dan memintanya supaya meminang Nai’lah bagi pihaknya. Maka Said pun melakukannya. Tidak lama kemudian perkahwinan antara Nailah dan Khalifah Uthman pun berlaku.


Meskipun Nai’lah bukan dari golongan wanita-wanita Quraisy, namun dia mempunyai kelebihan dari segi kecantikan, kebijaksanaan akal, kepetahan bertutur dan kematangan fikiran. Dengan segala keistimewaan yang dimilikinya, Nai’lah telah mendapat kedudukan yang jauh lebih tinggi daripada wanita muslimat yang lain. Pengaruhnya kekal hingga ke zaman pemerintahan Bani Umaiyah.


Ketika fitnah melanda dan rumahnya dikepung oleh pemberontak, dia kekal di sisinya suaminya dan menahan segala pukulan pedang dengan tangan dan tubuhnya sebelum pukulan tersebut terkena kepada khalifah. 


Suatu ketika salah seorang pemberontak sedang menghayunkan pedangnya untuk menyerang khalifah Uthman. Serta merta Nai’lah menahan pedang itu dengan tangannya hingga terputus jari jemarinya oleh tetakan itu. Beliau terus menjerit dan meminta tolong. Lalu, seorang pengawal khalifah yang bernama Rabah segera datang membantunya dan membunuh pemberontak itu.


Datang pula pemberontak kedua, sekali lagi Nai’lah menahan pedangnya itu dengan tangannya. Namun, pemberontak tersebut dapat juga menusukkan pedangnya ke perut Khalifah Uthman dan membunuhnya.


Sesudah pemergian Khalifah Uthman, api fitnah masih tetap menyala dan telah mengakibatkan kematian beribu-ribu manusia. Ia juga telah mengakibatkan persengketaan antara Saidina Ali bin Abu Talib dengan Mu’awiyah bin Abu Sufyan, ditambah pula dengan api fitnah yang dinyalakan oleh Aisyah r.a. Bertambah semarak api fitnah itu hingga berlakunya perpecahan dan perpuakkan umat Islam ketika itu.


Baju Khalifah Uthman dan jari jemari Nai’lah telah digantungkan di mimbar masjid untuk menaikkan kemarahan orang ramai supaya mereka memberontak. Nai’lah berasa amat sedih dan menangis berterusan setiap kali mengenangkan hal itu.


Nai’lah telah dipinang oleh Mu’awiyah. Namun, Nai’lah telah menolaknya. Dia kemudiannya mematahkan gigi-giginya supaya kelihatan begitu hodoh sekali sehingga tiada satu pun lelaki yang akan berkehendak kepadanya.


Nai’lah tidak berkahwin lagi sesudah kewafatan Khalifah Uthman. Walaupun Khalifah Uthman telah wafat, Nai’lah tetap setia kepadanya. Dia telah mengatakan: 


“Demi Allah, aku tidak akan membenarkan lelaki lain menjamahku, di tempat yang dijamah oleh Uthman sama sekali!”Rujukan;
Riwayat Bidadari Syurga; Munif Ahmad; Hijjaz Records Publishing. [2009]2 comments:

 1. salam kak safi

  MasyaAllah kak..

  hebatnya beliau..srikandi islam..

  meniup semangat agar muslimat terus berjuang!!!

  syukran kak

  ReplyDelete
 2. waalaikumussalam wbt..

  masyaAllah nisa.. rindunye akk dgn kmu dik..
  sgt lama x keep in contact.. dri n3 'semudah-mudah kehidupan' akk tggu nisa dtg.. hehe.

  apapun, betul kata nisa, akk sarankan nisa bacalah buku riwayat bidadari syurga tu. subhanallah, memang tersgt2 membangun jiwa. terpegun & sgt kagum dgn kehebatan iman & takwa serikandi2 islam..

  mmg wajar mereka diganjarkan balasan syurga oleh Allah swt. kita sbg muslimah harus mencontohi smgt juang mereka, insyaAllah.

  salam syg nisa, syukran sudi singgah lagi di PP.. :)

  ReplyDelete

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."