Pencinta Yang Dimuliakan Allah. :)

TINTA PENULIS.

Dengan Nama Allah,

Aku hanyalah insan hina berlumur dosa yang seringkali tergelincir dari landasan iman. Aku perlukan teguran, nasihat & doa yang berpanjangan dari kalian.

Sesungguhnya aku menulis disini tujuan utamanya adalah untuk memperingatkan & menasihatkan diriku sendiri. Kala aku menulis, mungkin Allah tika itu meningkatkan keimananku. Maka, bila aku rasa lemah, aku akan kembali semula ke sini & membaca kembali catatan-catatanku; untuk aku baca, hadam & menghayati semula nasihat yang pernah aku tulis suatu masanya.

Ambillah mana yang baik & tinggalkanlah yang tidak bermanfaat. Semoga Allah Mengampuni semua dosa-dosa kita.. Amiin.

Monday, February 7, 2011

Halimatun Sa’adiah.Halimatun Sa’adiah, Ibu Susuan Rasulullah SAW

Halimah As-Sa’adiah ialah ibu susuan Rasulullah SAW dan disifatkan sebagai ibu kedua baginda selepas Aminah. Jasa Halimah kepada Muhammad SAW sangat besar. Beliau bukan sahaja menyusukan Muhammad tetapi turut mengasuh dan membesarkannya dalam suasana kampong yang jauh daripada kesibukan Kota Makkah.

Setelah rasulullah saw lahir, ibunya Aminah telah kekeringan susu lantaran kesedihan yang dialami kerana kematian suaminya. Seperti ibu-ibu yang lain, Aminah turut menunggu untuk menyerahkan bayi mereka untuk disusukan oleh wanita-wanita dari suku Bani Sa’ad agar anak itu nanti membesar menjadi sihat dan bijak berkata-kata.

Wanita-wanita tersebut akhirnya datang ke Makkah, namun tiada siapa yang mahu menyusukan rasulullah saw kerana mereka tidak suka mengambil anak yatim dan miskin lantaran upah yang sedikit. Namun, seorang wanita bernama Halimah binti Abi-Dzu’ib Abdullah As-Sa’diyah yang mulanya menolak rasulullah saw kembali kepada keluarga baginda setelah meminta pendapat suaminya. Sebaik sahaja dia mendukung rasulullah saw, tiba-tiba mengalir susu daripada dadanya. Lalu, rasulullah saw disusukan sehingga kenyang. Anak beliau yang bernama Abdullah turut disusukan oleh Halimah dari susu yang sama.

Kehidupan Halimah yang pada mulanya sederhana berubah menjadi lebih senang. Untanya yang kurus kering tiba-tiba menjadi kuat dan boleh berlari dengan pantas sekali. Semua kambingnya yang kurus sewaktu ditinggalkan dahulu tiba-tiba mempunyai susu yang banyak hingga boleh diminum susunya sehingga kenyang. Dia bersyukur kerana keberkatan rezeki yang diperolehinya itu. Rasulullah saw telah diajar bertutur bahasa Arab dengan baik dan berjalan dengan sempurna.

Ketika Rasulullah saw menginjak usia 2 tahun, sesuatu keajaiban telah terjadi yakni peristwa 2 lelaki berpakaian putih telah datang menangkapnya lalu membaringkannya dan membelah dadanya dan mengeluarkan isi perutnya. Hal itu disaksikan oleh Abdullah anak Halimah. Halimah telah memberitahu ibu baginda tentang peritiwa tersebut. Lalu, Aminah berkata dia telah bermimpi akan hal tersebut sewaktu beliau mengandungkan rasulullah saw.

Kaum Yahudi pernah datang menemui Halimah untuk membunuh rasulullah saw. Mereka bertanya kepada beliau samada Muhammad itu anak yatim atau tidak. Halimah telah mengaku bahawa dia adalah ibunya, manakala suaminya adalah ayah kepada rasulullah saw. Lalu Yahudi tersebut berasa lebih tenang dan tidak jadi membunuh Muhammad. Mereka berkata andaikata Muhammad adalah anak yatim, mereka akan membunuhnya.

Banyak rentetan peristiwa pelik dan ajaib yang terjadi yang sentiasa dalam ingatan Halimah. Dia benar-benar yakin anak susuannya itu akan membawa keberkatan dan rahmat kepada manusia. Itulah kisah Halimah yang telah banyak berjasa kepada rasulullah saw. Beliau sentiasa dimuliakan oleh rasulullah saw dan baginda kerap menziarahinya.

Rujukan;
Riwayat Bidadari Syurga, Munif Ahmad, Hijjaz Racords Publishing.

3 comments:

"Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran.."